ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Αρνούμαστε να δεχθούμε χρεοκοπία της Ελλάδας

Μέρκελ: Αρνούμαστε να δεχθούμε χρεοκοπία της Ελλάδας

Εντατικές πιέσεις προς την Ελλάδα συνεχίζoυν να ασκούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

«Αρνούμαστε να δεχθούμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF, σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη με τον Νικολά Σαρκοζί, που θα μεταδοθεί και από το France II.

«Είμαστε κοντά σε οριστική λύση» υποστήριξε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, με την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για «ώρα ευθύνης των ελληνικών κομμάτων» και να διαμηνύει ότι το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα δοθεί εφόσον έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Επίσης, κοινή ήταν η πεποίθηση των δύο ηγετών ότι το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί, ζητώντας μήνυμα προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Νικολά Σαρκοζί πιστεύουν «ότι η θέση της Ελλάδας είναι στη ζώνη του ευρώ αλλά πως δεν μπορεί να υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα».

Βέβαια, παρά τις θεωρητικές διακηρύξεις περί αλληλεγγύης, Μέρκελ και Σαρκοζί πρότειναν να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα του ελληνικού κράτους και από τον οποίο θα εξυπηρετείται το χρέος.