ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίου για τον Νοέμβριο: Ξεκινά η δεύτερη φάση - Έως πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις

Μείωση ενοικίου για τον Νοέμβριο:  Ξεκινά η δεύτερη φάση - Έως πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις

Έως τις 15 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν αναγκαστική μείωση ενοικίου κατά 40% τους προηγούμενους μήνες και περιμένουν ακόμα να δουν συμψηφισμούς με φορολογικές τους υποχρεώσεις καλούνται να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις Covid.

Η μείωση ενοικίου είναι ένα από τα 21 μέτρα ανακούφισης που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηριχθούν εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις.

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020.

Η έκπτωση του 40% στα ενοίκια αφορά ,επαγγελματικές μισθώσεις στις οποίες ενοικιαστές είναι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο ή θα υποστούν νέα σημαντική μείωση τζίρου λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών με την επιβολή καραντίνας στην χώρα.

Παράλληλα υποχρεωτική έκπτωση δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή είτε λόγω ότι οι επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω καραντίνας είτε λόγω ότι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από τους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ εργοδότες τους.

Αναλυτικά,

Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά:

  • όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, στα επαγγελματικά ακίνητα
  • την κύρια κατοικία εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας
  • τη φυτική κατοικία τέκνων γονέων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας

Για να ισχύσει το μέτρο θα εκδοθεί πρώτα η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα νομοθετηθεί η υπουργική εξαγγελία στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου. Η νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αμέσως μετά θα τρέξει η υποβολή από τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δηλώσεων COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με τη γνωστή διαδικασία, μέσα σε ειδική προθεσμία που θα ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να υποβάλλουν στο TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), στην οποία θα πρέπει να αναγράψει το ποσό απώλειας του μισθώματος για το μήνα Νοέμβριο. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, υποχρεωτικά για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για ακίνητα που εκμισθώνουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που θα υποστεί τις μειώσεις, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν θα συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα.

Η διαδικασία αυτή δεν αφορά στα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού τους, παρά τις σχετικές προσπάθειες όλων.

Ως αντιστάθμισμα αυτών το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου το οποίο θα είναι υποχρεωτικά κουρεμένο κατά 40% θα το εισπράξουν από το κράτος κοντά στα Χριστούγεννα και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η νέα ρύθμιση υπερτερεί σημαντικά γιατί από τα 400 ευρώ που «κόπηκαν», το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, και όχι μόνο τα 120 ευρώ με συμψηφισμό σε φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ήταν η μέχρι τώρα ρύθμιση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μηδενίζει το κοντέρ - Έρχονται νέα αυστηρά μέτρα και το Δεκέμβριο