ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: «Όλη η αλήθεια για το "πάγωμα" των πλειστηριασμών»

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: «Όλη η αλήθεια για το "πάγωμα" των πλειστηριασμών»

Πλειστηριασμοί: Ενίσχυση του πλαισίου στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών με «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και παροχή δώρου Χριστουγέννων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την κατάσταση στο πεδίο πολέμου με την πανδημία.

O Πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει:

  • Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Έκτακτο επίδομα ευάλωτων νοικοκυριών που θα δοθεί τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Το ύψος του ποσού και η διάμετρος των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr και μας αναλύει τι ισχύει με τους πλειστηριασμούς μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η αλληλεγγύη για αυτούς που βάλλονται από την πανδημία πρέπει να είναι έμπρακτη» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος και συμπλήρωσε «η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας τον καιρό της πανδημίας είναι πράξη ανθρωπιάς» είπε.

Ο δικηγόρος χαρακτήρισε ως θετική την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αναστολή των πλειστηριασμών για το χρονικό διάστημα του lockdown αλλά και κάθε άλλης πράξης εκτέλεσης αφού όπως είπε «θα ήταν πρακτικά αδύνατον ένας οφειλέτης να αμυνθεί αποτελεσματικά λόγω της οικονομικής στενότητας αλλά και των περιορισμών μετακίνησης του lockdown».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «θα ήταν κοινωνικά άδικο έως και απάνθρωπο κάποιος που ήδη βάλλεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών να χάνει την περιουσία του εν μέσω μιας πανδημίας η οποία τον επιβαρύνει αθροιστικά» επισημαίνει.

Εκτός των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλοί έχουν να αντιμετωπίσουν και όλα όσα έχει φέρει και θα φέρει η νέα υγειονομική κρίση, όπως η απώλεια εισοδημάτων, η ανεργία και η ανασφάλεια για το μέλλον.

«Μένει να δούμε πως όλο αυτό θα εξελιχθεί και αν θα δοθεί μια πραγματική ευκαιρία σε αυτούς που καλόπιστα θέλουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν αναφέρομαι στην δεύτερη ευκαιρία του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά στις Τράπεζες και τα funds που πλέον είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν ποιος θα ρυθμίσει το δάνειό του και ποιος θα οδηγηθεί στον πλειστηριασμό» είπε ο δικηγόρος.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και προέχει η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Τι ισχύει σήμερα για τους πλειστηριασμούς λόγω COVID – 19

Με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε την 6η Νοεμβρίου 2020 για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλονται προσωρινά οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλος αυτό σημαίνει ότι «για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όχι μόνο αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί (για κατοικίες, εμπορικά ακίνητα κλπ) αλλά δεν μπορεί να γίνει και καμία άλλη πράξη εκτέλεσης όπως επιδόσεις διαταγών πληρωμής με επιταγές προς εκτέλεση, κατασχέσεις ακινήτων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις ενοικίων κλπ.» διευκρινίζει ο δικηγόρος.

Τι θα ισχύει από 1η Δεκεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού η παραπάνω αναστολή θα παραταθεί λογικά ως έχει για όλες τις πράξεις εκτέλεσης και για όλους τους πλειστηριασμούς, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.

«Η διάρκεια της αναστολής αυτής συνδέεται με την διάρκεια του lockdown και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Επομένως φαίνεται ότι όσο διαρκεί το lockdown και ειδικότερα η αναστολή των εργασιών (μερική ή ολική) των δικαστηρίων θα προβλέπεται ανάλογη αναστολή πλειστηριασμών» κατέληξε ο δικηγόρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί στο δεύτερο κύμα δεν αποδίδει το lockdown - Η ανυπακοή και οι διαφορές με το Μάρτιο