ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αδελφό κόμμα της Μέρκελ μας προτείνει να βγούμε από το ευρώ

Το αδελφό κόμμα της Μέρκελ μας προτείνει να βγούμε από το ευρώ

Νέα τοποθέτηση υπέρ της εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και παροχή έκτακτης βοήθειας έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Αυτή είναι η πρόταση τους σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα μέτρα του μνημονίου από την Βουλή των Ελλήνων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», ο κ. Ντόμπριντ σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να χρειαστεί να ληφθούν προφυλάξεις, εάν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις υποστηριχθούν ανεπαρκώς ή καθόλου από τους Έλληνες πολιτικούς και εξαιτίας αυτού η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

«Θα πρέπει τότε να πεισθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι μια συντεταγμένη αποχώρηση από το ευρώ είναι καλύτερη για τη χώρα από μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση», τονίζει.

Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για πακέτο έκτακτης βοήθειας, το οποίο θα προβλέπει «κούρεμα» του χρέους και μετά ένα ‘σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, με τελικό στόχο την επιστροφή της χώρας στο ευρώ.

Απίο τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ώστε οι Γερμανοί πολίτες να αποφασίσουν για την σωτηρία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο κ. Ζεεχόφερ επισημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική να λαμβάνονται μόνο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και προτείνει να ενταχθούν οι σχετικές πρόνοιες στο γερμανικό Σύνταγμα. «Είναι ένας καλός τρόπος να φέρουμε την ευρωπαϊκή ιδέα κοντά στους πολίτες. Το εργαλείο του δημοψηφίσματος πρέπει να θεμελιωθεί στο Σύνταγμα» τονίζει και διαφωνεί με την άποψη ότι, εάν είχε γίνει δημοψήφισμα, δεν θα είχε εισαχθεί το ευρώ. «Υπάρχει και σε μη δημοφιλή θέματα την ευκαιρία να κερδίσει τη συναίνεση των πολιτών.

Πρέπει όμως να υποστείς τον κόπο της αιτιολογίας και της διαφάνειας. Ο λαός είναι αρκετά σοφός να αποφασίσει και για τα δύσκολα θέματα» λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο οποίος πιστεύει ότι και «τα μέτρα για την σωτηρία του ευρώ θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος».