ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόν τον χειμώνα μένουμε περισσότερο εντός και εξοικονομούμε ενέργεια

Αυτόν τον χειμώνα μένουμε περισσότερο εντός και εξοικονομούμε ενέργεια

Οι αλλαγές που φέρνει αυτός ο χειμώνας στις ζωές όλων μας μπορεί να φαίνονταν έως και… επιστημονική φαντασία μερικούς μήνες νωρίτερα.

Η νέα πραγματικότητα όμως είναι εδώ κι εμείς οφείλουμε να την αποδεχτούμε – και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, υπό τις νέες αυτές συνθήκες, σε όλους τους τομείς. Το βασικό μας δεδομένο είναι ότι μένουμε πολλές περισσότερες ώρες στο σπίτι – ακόμα και αν δεν εργαζόμαστε από το σπίτι ή αν δεν έχει επιβληθεί από τις αρχές γενικό lock down, η σύσταση από την ιατρική κοινότητα παραμένει και θα την σεβαστούμε. Τόσο για να διαφυλάξουμε την προσωπική μας υγεία όσο και τη δημόσια, φέτος τον χειμώνα μένουμε στο σπίτι.

Τι χρειαζόμαστε για να περάσουμε τον χειμώνα εντός των τειχών και δη των… τοίχων του σπιτιού μας; Βεβαίως επαρκή θέρμανση, πρώτα από όλα. Τι σημαίνει όμως «επαρκής θέρμανση», ειδικά για τον φετινό χειμώνα; Σημαίνει και να είναι το σπίτι μας ζεστό, ώστε να περνάμε όσο πιο ευχάριστα τις ώρες που παραμένουμε εκεί – ή και όλη μας την ημέρα – αλλά και αυτό να το πετυχαίνουμε με τον πιο οικονομικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από τον τομέα της Υγείας, την πιο ισχυρή απώλεια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει δεχτεί η οικονομία. Για όλους μας λοιπόν είναι ένας δύσκολος χειμώνας και το μεγάλο ζητούμενο είναι να ζεσταθούμε με τον καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Αυτό μάλιστα, συνήθως, σημαίνει πως παράλληλα με την εξοικονόμηση χρημάτων, εξοικονομούμε και ενέργεια για το περιβάλλον, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, αξιοποιώντας την ευκαιρία για δράση υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη.

Πώς εξοικονομούμε ενέργεια στη θέρμανση

Επομένως, για να έχουμε το σπίτι μας ζεστό και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το περιβάλλον, είναι καλό να ακολουθούμε τις εξής συμβουλές:

- Ο θερμοστάτης μας να είναι μόνιμα ρυθμισμένος στους 19 - 20 °C. Εκτιμάται δε, πως αν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη μας ακόμα και για έναν μόλις βαθμό, τότε η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει στο 1 με 2%, ενώ οικονομικά αυτό μεταφράζεται σε περίπου 10% εξοικονόμηση χρημάτων.

- Εξαιρετικά βοηθητικό μέτρο ως προς τη θέρμανση του σπιτιού μας είναι και η τοποθέτηση διακόπτη σε κάθε σώμα καλοριφέρ ξεχωριστά – εφόσον αυτός είναι ο τρόπος θέρμανσης του σπιτιού μας. Έτσι μπορούμε να απομονώνουμε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και να εξοικονομούμε ενέργεια.

- Φροντίζουμε να συντηρούμε τακτικά το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε, ώστε να λειτουργεί στο ανώτερο επίπεδο και να εξασφαλίζουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

- Αντίστοιχα, φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θέρμανσης από το ίδιο το σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αεροστεγανώσουμε τυχόν κουφώματα που «μπάζουν αέρα», για παράδειγμα.

- Φυσικά και το να έχουμε τα παραθυρόφυλλα κλειστά τη νύχτα που οι θερμοκρασίες πέφτουν ή εν μέσω κακοκαιρίας, επίσης βοηθάει πολύ στη διατήρηση της ζέστης μέσα στο σπίτι μας.

- Τέλος, μία πολύ απλή συμβουλή που ενίοτε παραβλέπουμε είναι το να προσέχουμε το ντύσιμό μας. Συνηθίζουμε μέσα στο σπίτι να φοράμε πιο «ελαφριά» ρούχα, καθώς θεωρούμε πως είναι άνετα. Καθώς όμως τα ρούχα μας είναι, κατά κάποιον τρόπο, η «μόνωση» του σώματος, είναι καλό να τα προσέχουμε ιδιαιτέρως. Εξάλλου, είναι διαφορετικό το «ζεστά» ρούχα από το «βαριά» ρούχα, τα οποία πράγματι, μπορεί να μην είναι τόσο εύχρηστα για να μείνουμε στο σπίτι.

Μερικές πολύ απλές συνήθειες, που θα μας βοηθήσουν να μείνουμε στο σπίτι, να μείνουμε στα ζεστά, ειδικά αυτόν τον χειμώνα, που είναι απαραίτητο για την υγεία όλων μας!