ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε λάθη που κάνουμε με τη θέρμανση του σπιτιού μας

Τα πέντε λάθη που κάνουμε με τη θέρμανση του σπιτιού μας

Η θέρμανση του χώρου που ζούμε, του σπιτιού μας, είναι πολύ σπουδαίο ζήτημα.

Σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής μας, με την οικονομική μας κατάσταση, με τις προσδοκίες ή ακόμα και με τα όνειρά μας – όσα αφορούν στο «σπιτικό» που θέλουμε να έχουμε. Ένα ζεστό σπίτι τον χειμώνα μπορεί να είναι η «φωλιά» μας, η αφετηρία για να ανοίξουμε τα φτερά μας… Ειδικά για τον φετινό χειμώνα όμως, τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα: Το σπίτι μας είναι η κύρια βάση όλης της ημέρας μας – αλλά και του ελεύθερου χρόνου μας. Επομένως, είναι ακόμα πιο σημαντικό να είναι ζεστό, να είναι άνετο, να είναι όπως το θέλουμε εμείς ώστε οι πολλές ώρες που περνάμε εκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες.

Είναι αλήθεια όμως πως πολλοί έχουμε τη θέρμανση στο μυαλό μας ως μία δύσκολη «εξίσωση», με δύο μεταβλητές: Ο ένας είναι το πόσο ζεστό θέλουμε το σπίτι μας και ο άλλος το πόσο οικονομικά μπορούμε να το πετύχουμε. Αν και απλή, αυτή η εξίσωση κρύβει μια σειρά «παγίδες» και «λάθη» στα οποία πέφτουμε – ίσως χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

  1. Δεν υπολογίζουμε σωστά τις αντικειμενικές συνθήκες

Αναζητώντας τον τύπο θέρμανσης που μας εξυπηρετεί περισσότερο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το μέγεθος των χώρων που θέλουμε να ζεστάνουμε, τον προσανατολισμό του σπιτιού μας, ακόμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Άλλος τύπος θέρμανσης ταιριάζει σε ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου στο κέντρο της πόλης και άλλος στο πέτρινο σπίτι στο χωριό, για να αναφέρουμε δύο ακραία παραδείγματα.

  1. Δεν κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς

Η τεχνολογία κάνει άλματα ως γνωστόν και αυτό που πριν δύο χρόνια ήταν η «ιδανική λύση» και «ό,τι πιο εξελιγμένο», πιθανώς σήμερα να έχει ήδη ξεπεραστεί. Επομένως πριν λάβουμε απόφαση για το είδος της θέρμανσης που θα επιλέξουμε για το σπίτι μας, αξίζει να κάνουμε μία προσεκτική και ενδελεχή έρευνα αγοράς, προσέχοντας πολύ τις πηγές από τις οποίες αντλούμε την πληροφόρησή μας.

  1. Καταφεύγουμε σε «προσωρινές» λύσεις

Η θέρμανση του σπιτιού μας είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνολικά ένα αξιοσημείωτο κεφάλαιο. Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να υποκύψουμε σε προσωρινές και οικονομικότερες λύσεις, οι οποίες όμως μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται ασύμφορες. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το θέμα όσο πιο ολιστικά μπορούμε, έχοντας υπόψη μας πως η λύση που θα επιλέξουμε, κατά πάσα πιθανότητα, θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

  1. Δεν κάνουμε σωστή λειτουργία

Το να ρυθμίζω τη θερμοκρασία στα ύψη, δεν σημαίνει ότι το σπίτι μου θα είναι αυτομάτως πιο ζεστό. Το να τοποθετώ τους πομπούς θέρμανσης – καλοριφέρ, ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά, πίσω από ογκώδη έπιπλα, επίσης σημαίνει πως δεν λειτουργούν υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Στο θέμα της σωστής λειτουργίας εμπίπτει και η συντήρηση, που είναι εξίσου σημαντική ώστε η μέθοδος θέρμανσης που έχουμε επιλέξει να αποδίδει στο μέγιστο.

  1. Δεν αερίζουμε σωστά το σπίτι

Βεβαίως, ο καθαρός αέρας εντός σπιτιού είναι ύψιστης σημασίας – ειδικά τον φετινό χειμώνα. Αντί όμως να ανοίγουμε κάθε παράθυρο επί μισάωρο, για παράδειγμα, μπορούμε να το ανοίγουμε συχνότερα, επί λιγότερο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία του σπιτιού μας, όπως οι τοίχοι, που είναι και δυσκολότερο να ξαναθερμανθούν. Αντίθετα, η κυκλοφορία του αέρα ανανεώνεται, ακριβώς όπως είναι το ζητούμενο.

Μικρές λεπτομέρειες που όμως παίζουν πολύ βασικό ρόλο στο θέμα της θέρμανσης του σπιτιού μας και μας βοηθούν να… λύσουμε την εξίσωση εύκολα και διά παντός!