ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 145 δισ. ευρώ το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα!

Στα 145 δισ. ευρώ το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα!

Δανείζουν ακόμα περισσότερα στις τράπεζες υπό το φόβο κατάρρευσής τους

Τελικώς, τα λεφτά που θα λάβει η Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο ψηφίσθηκε – όπως ψηφίσθηκε – αργά χθες το βράδυ, δεν θα είναι της τάξης των 130 δισ. ευρώ, αλλά κατά 15 δισ. μεγαλύτερο.

Η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη κι ελήφθη, με βαριά καρδιά είναι η αλήθεια, για έναν και μοναδικό λόγο: επειδή οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης, απ ό,τι αρχικώς υπολογίζονταν.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτή την κρίσιμη «λεπτομέρεια», κανείς δεν την παραδέχεται επισήμως, ακόμα και την ώρα που οι θεσμικοί πιστωτές μας ετοιμάζονται να μας δανείσουν ένα τόσο μεγάλο επιπλέον ποσό, το οποίο, εννοείται, κάποια στιγμή, θα το ζητήσουν πίσω, με τον προβλεπόμενο τόκο.

Από πού προκύπτουν οι επιπλέον ανάγκες των 15 δις ευρώ; Το πιθανότερο από τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρίας BlackRock, η οποία, ως γνωστόν, προσφάτως έκανε έναν εκτεταμένο έλεγχο στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και βρήκε ό,τι βρήκε.

Η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν να υποτιμηθούν τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, καθώς, προς τα έξω, διέρρευσε πως η κατάσταση είναι καλύτερη απ ό,τι αναμένονταν. Ωστόσο, στην πορεία προκύπτει ότι η εικόνα δεν ήταν και τόσο …ευδιάκριτη.

Και το γεγονός ότι αποφασίζεται η νέα ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία επ’ αυτού.

Οι ίδιες οι τράπεζες, βεβαίως, όταν ερωτώνται, δεν το παραδέχονται, ωστόσο, αρκεί μια απλή συζήτηση με τα στελέχη της τρόικας, για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές.

Με αυτά και με αυτά, πάντως, το σύνολο της βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας, πλέον, φτάνει στα 145 δισ. ευρώ, ποσό – ρεκόρ όλων των εποχών, παγκοσμίως…