ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρω-επίτροποι στο δημόσιο παγκάρι

Ευρω-επίτροποι στο δημόσιο παγκάρι

Επίτροποι των Ευρωπαίων κομισάριων θα εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας

Οριστικά, μέσω ειδικής επιτροπείας, θα έρχονται στην Ελλάδα τα λεφτά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες το σχέδιο για την σύσταση και λειτουργία ενός ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα «ανοίξει» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον οποίο θα πιστωθούν τα λεφτά του νέου δανείου, όπως προβλέπεται μετά την ψήφιση του Νέου Μνημονίου και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Η Ελλάδα, κάθε φορά που θα πρέπει να κάνει ανάληψη δόσης, θα πρέπει να απευθύνεται εκεί και να κάνει σχετικό αίτημα.

Τι θα γίνει με τη δόση

Τι θα περιλαμβάνει το τελευταίο; Εκτός από τα κλασσικά (ύψος δόσης κλπ), θα υπάρχει και μια διάσταση η οποία θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, όταν οριστικοποιηθεί.

Ο λόγος αφορά στη δικαιολόγηση του ποσού, αλλά κυρίως στην απόδειξη πως ότι είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά, έχει υλοποιηθεί.

Αλλιώς η δόση δεν θα εκταμιεύεται. Για παράδειγμα, αν τα λεφτά εκταμιεύθηκαν για να πληρωθούν συντάξεις, θα πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως ότι οι επικουρικές «κόπηκαν» κατά 35%, όπως προβλέπεται στη νέα συμφωνία.

Αλλιώς, τα λεφτά δεν θα εγκρίνονται και η δόση δεν θα δίνεται. Θα είναι εκεί και θα «περιμένουν» την Ελλάδα, όταν είναι σε θέση να αποδείξει εμπράκτως πως έκανε ό,τι είχε συμφωνηθεί. Αν αυτό δεν συνιστά επιτροπεία, τότε τι άλλο συνιστά;

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, εκτιμούν ότι μόνο έτσι μπορούν να πιέσουν τη χώρα μας για να ευθυγραμμιστεί με τις νέες συνθήκες, που επιβάλλει το Μνημόνιο 2.

Αλλιώς, εκτιμούν ότι, κι αυτή η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, άλλη δεν θα υπάρξει, για να έχει να ελπίζει η χώρα μας …