ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Έτσι δεν θα χάσετε τις περιουσίες σας

Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Έτσι δεν θα χάσετε τις περιουσίες σας
In Τime

Δεύτερη ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να την σώσουν και να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», παγώνουν τα πρόστιμα –για τουλάχιστον 6μήνες - ενώ αναμένεται να δοθεί περιθώριο ενός χρόνου στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τα Νέα Πρόστιμα

Η θεσμοθέτηση των προστίμων ενσωματώθηκε μεν στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Νομοσχέδιο πλην όμως όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η εφαρμογή τους δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το Πάσχα ( δηλαδή από τον ερχόμενο Μάιο).

Στο νέο γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη νέα χρονιά –τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερεί τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από έναν άλλο που θα καθυστερήσει τρεις μήνες. Και η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, υπάρχουν σκέψεις να υφίστανται επιβάρυνση 5 ευρώ για κάθε τρίμηνο καθυστέρησης ( σσ. για ένα δικαίωμα) και ενδεχομένως και μια ποσοστιαία επιβάρυνση που θα συναρτάται με την αξία του εκάστοτε ακινήτου, υπαγόμενη σε τρεις ή πέντε κλίμακες: για παράδειγμα , αξία από 0 έως 50.000 ευρώ μηδενική επιβάρυνση από 50.000 ευρώ έως 200.000 ένα τοις χιλίοις από 200.000 και πάνω από τρία τις χιλίοις.

Άτυπη παράταση

Το πάγωμα προστίμων σημαίνει στην πράξη μια εξάμηνη άτυπη παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Συνεπώς οι πολίτες –αλλά και το Δημόσιο- θα έχουν διάθεση τους-τουλάχιστον –μισό έτος για να δηλώσουν ψηφιακά την ακίνητη περιουσία τους.

Στο μεταξύ περιθώριο ενός χρόνου (6 συν 6 μήνες) αναμένεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε ξέχασαν είτε έχασαν όλες τις προθεσμίες προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο και να σώσουν την περιουσία τους.

Πρόκειται για αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να δοθεί προθεσμία έως το τέλος του 2021 δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγράφων στα Κτηματολογικά Γραφεία, οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» βλέπουν θετικά από το Περιβάλλοντος εξαιτίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας στις μετακινήσεις και στην εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η δυνατότητα επανάκτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Περιβάλλοντος διερευνάται η νομοθέτηση της δυνατότητας επανάκτησης της κυριότητας του ακινήτου- ακόμη και μετά τη λήξη των πρώτων εγγράφων –καθώς μέχρι σήμερα ένας ιδιοκτήτης μπορεί (μετά τη λήξη της προθεσμίας) μόνο να αποζημιωθεί για αυτό και όχι να το διεκδικήσει.

"Αγκάθι" αποτελούν οι 35 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα στις οποίες ξεκίνησε η περιέλευση 13.156 ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Δημόσιο.

Χάνονται περιουσίες

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα και στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές της χώρας έχουν περιθώριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να διεκδικήσουν 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Να καταθέσουν δηλαδή στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγράφων προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα χέρια του δημοσίου.

Διαφορετικά από την 31 Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια- αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για ανακτήσουν το ακίνητο , εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει .

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Ρoή Ειδήσεων