ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοψάλτης στο Newsbomb.gr: Τρέχουν οι διαδικασίες για τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων

Πρωτοψάλτης στο Newsbomb.gr: Τρέχουν οι διαδικασίες για τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων

Τρέχουν οι διαδικασίες για τη δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο δήλωσε στο Newsbomb.gr  ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης. επισημαίνοντας πως ουσιαστικά τη συγκεκριμένη παράταση θα λάβουν όλα τα επιδόματα που έληξαν το 2020.

«Με το νέο μέτρο ουσιαστικά καλύπτουμε όλους τους επιδοτούμενους άνεργους. Είναι περίπου 125 χιλιάδες για το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά στη δίμηνη παράταση δεν υπάρχει καμία ενέργεια στην οποία πρέπει να προχωρήσουν οι δικαιούχοι», εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ο διοικητής διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθυστερήσεων ή προβλημάτων.

«Οι παρατάσεις πληρώνονται μόλις ολοκληρωθεί η παράταση, μετά το πέρας του διμήνου δηλαδή», ξεκαθάρισε.

Για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ δήλωσε πως θα το λάβουν περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργοι. Όπως είπε από σήμερα στις 15:00, ξεκινάει η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Ο κ. Πρωτοψάλτης ξεκαθάρισε πως όσοι δεν είναι δικαιούχοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου υποβάλλεται η αίτηση.

Αναφορικά με την καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ επεσήμανε πως γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ και πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Για τα ανοικτά προγράμματα ο διοικητής του ΟΑΕΔ επισημαίνει πως στην τρέχουσα συγκυρία βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα με 38.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις Εργασίας. Όπως επισημαίνει τα ποσοστά επιχορήγησης κυμαίνονται από το 60% έως το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών:

Συγκεκριμένα τα 7 προγράμματα είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 € για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 € μηνιαία.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους: 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία – Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, 6) Μεταποίηση – Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά – Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 € μηνιαία.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία.
  • Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 € μηνιαία.

Υπενθυμίζεται ότι στα παραπάνω προγράμματα, έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής, και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr