ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα «κληρώνει» για το 2ο πακέτο βοήθειας

Σήμερα «κληρώνει» για το 2ο πακέτο βοήθειας

Σήμερα και όχι αύριο κρίνεται τελικώς η υιοθέτηση ή όχι του ελληνικού πακέτου μέτρων για την παροχή της δεύτερης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Όσοι γνωρίζουν για το πώς λειτουργεί ο κοινοτικός γραφειοκρατικός μηχανισμός, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Eurogroup, που λαμβάνει χώρα σε λίγες ώρες από τώρα στις Βρυξέλλες.

Εκεί ο εκπρόσωπος της χώρας μας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς, θα παρουσιάσει όλη τη γκάμα των αποφάσεων και των όσων ψηφίσθηκαν από την ελληνική Βουλή την Κυριακή το βράδυ, ενώ θα αναπτύξει και τους τρόπους κάλυψης των 325 εκατ. ευρώ, που λείπουν από το μπάτζετ των περικοπών, μετά την άρνηση να «κουρευτούν» οι επικουρικές συντάξεις.

Από το κλίμα που θα επικρατήσει σε αυτή την συνεδρίαση, θα κριθεί εν πολλοίς και η επιτυχία του αυριανού Eurogroup.

Αν τα μέτρα περάσουν σήμερα, θα περάσουν και αύριο.

Αν κοπούν σήμερα, τότε δεν έχουν καμία ελπίδα και αύριο, αφού τα περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση –που όντως υπήρχαν παλιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις- έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Πληροφορίες για το πώς θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 325 εκατ. ευρώ, προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν διαρρεύσει.

Όπως επίσης δεν έχει διαρρεύσει τίποτα κι από τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο, για να παρουσιάσει σήμερα και αύριο στους εταίρους μας.

Ωστόσο, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επίσημη παρουσίαση τους, οπότε, η αγωνία δεν θα κρατήσει για πολύ.

Η ελληνική πλευρά πάντως θα υποστηρίξει ότι τα 130 + 15 δισ. ευρώ της β’ βοήθειας, είναι αρκετά.

Θα φανεί…