ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς θα μοιάζει το ελληνικό τραπεζικό τοπίο τα επόμενα χρόνια

Τράπεζες: Πώς θα μοιάζει το ελληνικό τραπεζικό τοπίο τα επόμενα χρόνια
INTIME

Τράπεζες: Μια... φωτογραφία από το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δίνει η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύθηκε χθες

Η έκθεση τεκμηριώνει το πώς συγκεκριμένες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδος αποδυναμώνουν τον παραδοσιακό ρόλο των τραπεζών και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο κοντινό μέλλον.

Σε ενότητα της έκθεσης που ασχολείται με την κερδοφορία και την βιωσιμότητα των τραπεζών, τα στελέχη του Ταμείου περιγράφουν με μελανά χρώματα το διαμορφούμενο τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδος.

Αρχικά αναφέρουν πως η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών παραμένει «ανησυχητική» και πως παρά την πτώση των προβλέψεων, η απώλεια αξίας και τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους επιβαρύνουν τα προ φόρων κέρδη των τραπεζών. Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει πως εάν δεν υπήρχαν τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα που σχετίζονται με συναλλαγές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και οι περικοπές στα λειτουργικά κόστη των τραπεζών, η προ φόρων κερδοφορίας τους θα ήταν ακόμη πιο ισχνή .

Το ΔΝΤ εστιάζει και στο πως διοικούνται οι τράπεζες. Στο σημείο αυτό τονίζει πως η πρόοδος στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων και της εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών έχει υπάρξει «περιορισμένη».

Όπως μάλιστα τονίζει, υπάρχουν τρεις σημαντικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

Πρώτον, τα επιχειρηματικά μοντέλα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια και υλοποιούνται σε μια ρηχή αγορά με μεγάλο επικρεμάμενο χρέος (και μεγάλου ύψους επικρεμάμενα ενέχυρα) και με αδύναμη κουλτούρα πληρωμών.

Δεύτερον, οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα Fintechs. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ αναφέρεται στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva που απέκτησε άδεια τραπεζικής για να ανοίξει μια ψηφιακή τράπεζα.

Τρίτον, η συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τιτλοποιήσεις. Το ΔΝΤ αναφέρεται τόσο στις τιτλοποιήσεις που σχετίζονται με τον «Ηρακλή» , όσο και σε εκείνες που θα μπορούσαν να διενεργηθούν μελλοντικά εάν η Ελλάδα δημιουργούσε μια Asset Management Company (σ.σ. τη λεγόμενη bad bank). Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι τιτλοποιήσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πελατειακές βάσεις των τραπεζών, καθώς υπάρχουν κανονιστικοί περιορισμοί στην επέκταση νέων πιστώσεων σε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ περιγράφει και τον ειδικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) στην οικονομία.

Αθροιζόμενες, όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις, δημιουργούν σύμφωνα με το ΔΝΤ ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες.