ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπίδομα θέρμανσης 2020: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Eπίδομα θέρμανσης 2020: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Επίδομα θέρμανσης:  Θέμα ημερών είναι τελικές αποφάσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης που θα ανέλθει σε 84 εκατ. ευρώ -  Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης 2020, το οποίο φέτος διευρύνεται καθώς στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο αλλά και καυσόξυλα.

Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δεν θα επιδοτείται αφού οι πολίτες που είναι οικονομικά ευάλωτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά τιμολόγια.

Το επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και καυσόξυλα θα δοθεί με βάση τα τιμολόγια, ενώ για το φυσικό αέριο θα δοθεί με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο αν το καύσιμο πληρώνεται με ηλεκτρονικό μέσο. Για πρώτη φορά δεν θα δοθεί με βάση τις "ζώνες" που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης της χώρας με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει η ΕΜΥ και η οποία έχει καταγράψει τις ανάγκες θέρμανσης σε 6000 περιοχές της χώρας.

Δικαιούχοι

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ποσά

Tο νέο επίδομα θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα είναι πολύ υψηλότερο φτάνοντας τα 600- 700 ευρώ σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες θέρμανσης.

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα ρυθμίζει τα κλιμάκια της επιδότησης σε όλη την χώρα ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να υπολογίσει το σύνολο του επιδόματος και να αποφασίσει ποια ποσότητα καυσίμου θα προμηθευτεί. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το επίδομα θα δίνεται σε αυτούς οι οποίοι έχουν αγοράσει καύσιμο αξίας τουλάχιστον διπλάσιας αξίας από το επίδομα.

Έτσι, αν κάποιος έχει επίδομα 200 ευρώ θα πρέπει να αγοράσει καύσιμο με αξία τουλάχιστον 400 ευρώ για να πιστωθεί στο λογαριασμό του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 15χρονη στις Αλυκές Ποταμού – Παρασύρθηκε από μηχανή