ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μισθολόγιο και συντάξεις

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μισθολόγιο και συντάξεις

Αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις, το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και τα ειδικά μισθολόγια έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Τα μέλη του υπουργικού αποφάσισαν να επιταχύνουν κατά ένα δίμηνο την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για ένστολους, δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΤ.

Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, για την κάλυψη της «τρύπας» 300 εκατ. ευρώ.

Για τις κύριες συντάξεις

Από τις περικοπές σε κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιβληθεί «μαχαίρι» σε συντάξεις ΔΕΚΟ και τραπεζών κατά 20% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ καθώς και σε συντάξεις του ΝΑΤ, που θα επιβληθεί μείωση 7% μεσοσταθμικά.

Για τις επικουρικές συντάξεις

Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα βρεθούν μέσω περικοπών σε επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει περικοπές 15% για συντάξεις ελλειμματικών επικουρικών ταμείων από 200 μέχρι 300 ευρώ και μείωση 20% για επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και πάνω.

Το δεύτερο σενάριο προκρίνει μείωση 10% για ποσά από 250 μέχρι 300 ευρώ και περικοπές 20% για ποσά άνω των 300 ευρώ, ενώ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επικουρικών ταμείων.