ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» παραμένει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Στον «αέρα» παραμένει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Καμία κρίσιμη λεπτομέρεια δεν πρόκειται να γίνει γνωστή αναφορικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πριν από τα μέσα της …ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτή η μετάθεση, κατά περίπου 7 μέρες του PSI, χαρακτηρίζεται πλέον ως «οριακή», ακόμα κι από τους πιο αισιόδοξους.

Κι αυτό γιατί, η κρίσιμη αυτή εκκρεμότητα, αρχικώς, επρόκειτο να έχει τακτοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου και τώρα πάει για τα τέλη του μηνός, ενώ η ημερομηνία της 20ης Μαρτίου, για την οποία γίνονται όλα αυτά πλησιάζει επικίνδυνα.

Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που εκτιμούν ότι ακόμα κι αν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ανακοινωθεί η συμφωνία κι ανοίξει το βιβλίο προσφορών, είναι αμφίβολο αν θα προλάβει η χώρα να τακτοποιήσει όλες τις τεχνικές εκκρεμότητες της και έως τις 20 Μαρτίου να έχει εισπράξει τη δόση που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της δόσης των 14,4 δισ ευρώ.

Επίσης είναι άγνωστο αν έως τότε θα έχει «κουρευτεί» αυτή η δόση, κατά το ήμισυ, κάτι το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο εφιαλτικός κύκλος.

Είναι τόσα πολλά τα «αν» που ξαφνικά συγκεντρώνονται γύρω απ αυτή την ιστορία, που το αίσιο τέλος της αποκτά πλέον διαστάσεις θρίλερ.

Από το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν ότι «και πάλι προλαβαίνουμε», αν και διατηρούν πάντα την ελπίδα ότι «στο τέλος, οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν πιο γρήγορα».

Τι εννοούν; Ότι ενδεχομένως, κατ εξαίρεση, το PSI να ανακοινωθεί Πέμπτη ή Παρασκευή γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσει η ελληνική πλευρά τρία με τέσσερα κρίσιμα 24ωρα, που θα της επιτρέψουν να σφραγίσει με επιτυχία το όλο εγχείρημα.

Προς το παρόν, όμως, όλα είναι και παραμένουν ανοικτά.