ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα - Με το βλέμμα στην ΕΚΤ οι επενδυτές

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα - Με το βλέμμα στην ΕΚΤ οι επενδυτές
INTIME

Αυξημένο είναι και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά ομόλογα με τις αποδόσεις των χρεογράφων να υποχωρούν κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, με παράλληλη αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP) από τα 1,35 δισ. ευρώ σήμερα στα 2 τρισ. ευρώ, με χρονική επέκτασή του μέχρι το τέλος του 2021.

Από τη στιγμή που το PEPP αυξηθεί από τα 1,35 τρισ. ευρώ στα 2 τρισ. ευρώ, τότε και οι δυνητικές αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθούν επίσης από τα 23 δισ. ευρώ σήμερα, στα 34 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 14 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιασθεί έως το τέλος του 2021, ειδικά εάν το Pandemic Emergency Purchase Program αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ.

Η αύξηση του PEPP κατά 650 δισ. ευρώ θα προσέφερε μεγαλύτερο περιθώριο στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών θα πρέπει να επανεξεταστούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, κάτι το οποίο και θα ενίσχυε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2021. Η άμεση αντίδραση θα ήταν χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας και πιο επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, σε αυτό το σενάριο, θα επωφεληθούν περισσότερο χάρη στο μεγαλύτερο περιθώριο συρρίκνωσης που έχουν τα spread τους.

Οι επενδυτές προεξοφλώντας αυτή την εξέλιξη τοποθετούνται μαζικά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό το κλίμα οδήγησε το spread, ήτοι τη διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2009, ήτοι στις 121 μονάδες βάσης.

Στις σημερινές συναλλαγές το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,623%,το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,042% και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,889%.