ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις - Επίδομα 534 ευρώ: Θα καταβάλλεται κανονικά ανεξάρτητα από το click away

 Επιχειρήσεις - Επίδομα 534 ευρώ: Θα καταβάλλεται κανονικά ανεξάρτητα από το click away

Σε ανακοινώσεις του για το πώς θα γίνει η μερική άρση των μέτρων του κορονοϊού ενόψει των Χριστουγέννων, προχώρησαν σήμερα (11/12) το πρωί ο Στέλιος Πέτσας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την λειτουργία των καταστημάτων από την Κυριακή και έως τις 7 Ιανουαρίου με click away, την παραλαβή δηλαδή παραγγελίας από το κατάστημα ανακοίνωσαν Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης.

Κλειστό το λιανεμπόριο έως και τις 7 Ιανουαρίου

Η δυνατότητα του click away δίνεται από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στις ταχυμεταφορές.

Παρότι τίθεται σε ισχύ η λειτουργία του click away από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, o υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό πως το επίδομα των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, παρά τη λειτουργία του click away, καθώς οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως κλειστές.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίσει τις ζημίες. Νοούνται ως παραμένουσες κλειστές οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με click away και θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα και τα μέτρα που λάμβαναν ως κλειστές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Η λειτουργία του click away θα γίνονται βάσει περιορισμών. Εάν καταστρατηγηθούν και υπάρξει συνωστισμός, θα αναγκαστούμε να την αναστείλουμε» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πώς θα λειτουργήσει το click away

  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος θα γίνεται από ένα (1) και μόνο άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.

Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία:

- Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.

- Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

- Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).

- Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Επίδομα 534 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου οι δικαιούχοι εργαζόμενοι να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληττόμενες, βάση ΚΑΔ επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, η ειδική αποζημίωση επιστρέφει στο ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, καθώς τα 800 ευρώ ίσχυαν μόνο για τον μήνα Νοέμβριο.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με click away τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις