ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Click away: Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ

Click away: Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ

Click away: Η λειτουργία εκ νέου των καταστημάτων από αύριο Κυριακή (13/12), δημιουργεί νέες συνθήκες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ορισμένες εξ αυτών, πρωτοφανείς στην ιστορία του τόπου.


Από αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή. Το νέο καθεστώς «click away» αν και εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα, εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά γενικευμένο τρόπο, με αποτέλεσμα οι ιδιομορφίες της σύνθεσης της ελληνικής αγοράς, που αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργούν πολλά προβλήματα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το γνωστό δικηγόρο - εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα για να μας ενημερώσει για το τι ισχύει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους με την έναρξη του νέου καθεστώτος.

«Είναι χαρακτηριστικές οι παρατηρήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εμπόρων και επαγγελαματο-βιοτεχνών αλλά και η ανησυχία τους για το νέο περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

Σύμφωνα με τους εμπόρους χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ψηφιακές υποδομές και υπάρχουν φόβοι, το νέο καθεστώς, να ευνοήσει κυρίως, τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Τα «εργαλεία» για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές συνθήκες είναι πολύ συγκεκριμένα και τα περισσότερα εξ αυτών ήδη νομοθετημένα.

Το click away δεν υποκαθιστά την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς. Πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο ως συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς και εκτίμησε ότι μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», λέγοντας ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.

Αναλυτικά τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον κ. Διονύση Τεμπονέρα.

Οι επιχειρήσεις

Όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν τη δυνατότητα για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

  • Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και αρκετές μήνες και προβλέπεται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
  • Έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής - ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
  • Πρόκειται να νομοθετηθεί το δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ αλλά και αναστολή των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών τους.

«Το ειδικό επίδομα θα συνεχίζει βέβαια να καταβάλλεται μόνο για όσους εργαζόμενους εξακολουθούν να παραμένουν σε αναστολή σύμβασης και όχι για εκείνους που επιστρέφουν έστω και προσωρινά στην εργασία τους» επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας.

Η δε ειδική αποζημίωση θα καταβάλλεται κατά αναλογία των ημερών που βρίσκεται ο εργαζόμενος σε αναστολή σύμβασης κατά 17,8 ευρώ ανά μήνα.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές και θα ανοίξουν από την Κυριακή με το σύστημα click away θα μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης πάρα το γεγονός ότι ανοίγουν καθώς δεν λειτουργούν κανονικά αλλά με το σύστημα click away.

Ωστόσο σε ότι αφορά τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή αφού θα εργαστούν και θα πληρωθούν από τον εργοδότη.

Όμως ο εργοδότης λόγω του ότι δεν θα ανοίξει το κατάστημα κανονικά θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να βάλει σε αναστολή όσους εργαζόμενους θέλει και αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 18 ευρώ την ημέρα.

  • Για τις επιχειρήσεις αλλά και για του εργαζόμενους τους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και για τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, εξακολουθούν να υφίστανται, η μείωση ενοικίου κατά 40%.
  • Συνεχίζει να ισχύει η αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  • Παράλληλα υφίσταται το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.

«Αυτό που είναι μαθηματικά βέβαιο είναι ότι το νέο εγχείρημα αναμένεται να δημιουργήσει αρρυθμίες» τόνισε ο δικηγόρος.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της συντριβής του τζίρου τους, στην περίοδο της πανδημίας, ενδέχεται να υποπέσουν σε παραβιάσεις του νομοθετικού πλαισίου, ακριβώς επειδή για τις ίδιες τίθεται ζήτημα επιβίωσης μετά από μήνες οικονομικής απραξίας» κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Κρας τεστ η εφαρμογή του click away - Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την άρση των μέτρων