ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες αγρότες

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες αγρότες

Ανοίγει ο δρόμος προς τη σύνταξη, για χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους αγρότες - Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας. 

«Η τροπολογία, που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, προβλέπει ότι με βάση την αρχή της τυπικής ασφάλισης, θεωρείται ότι οι εγγεγραμμένοι αγρότες στα αρχεία του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και αυτό εκκρεμεί, καλώς ασφαλίστηκαν για το χρόνο ασφάλισης, μέχρι την 31.12.2016, δηλαδή μέχρι τη δημιουργία του ΕΦΚΑ» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «οι προϋποθέσεις για να συμβούν τα ανωτέρω, είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι αγρότες να μην έχουν ασφαλιστεί κατά τον ίδιο χρόνο σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή εφόσον έχουν ασφαλιστεί να μην δικαιούνται σύνταξη από άλλο φορέα ή να λαμβάνουν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του Εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Η τροπολογία επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει και αφορά χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους που είτε δεν πληρούσαν εξαρχής τις νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ, είτε έπαυσαν κάποια στιγμή να τις πληρούν και ο ΟΓΑ προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται σύνταξη, επιστρέφοντας στους δικαιούχους άτοκα τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο το φαινόμενο οι αγρότες να πλήρωναν παλιότερα εισφορές, δίχως να έχουν όμως την αγροτική ιδιότητα καθώς εκτελούσαν αγροτικές εργασίες και είχαν αγροτικά εισοδήματα περιστασιακά» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας και διευκρίνισε «με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ασφάλισης του πρώην ΟΓΑ οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχαναν το δικαίωμα σύνταξης αφού δεν θεωρείτο νόμιμη η ασφάλισή τους».

«Το Ταμείο τους απέρριπτε την αίτηση συνταξιοδότησης και τους επέστρεφε τις εισφορές μετά από χρόνια άτοκα» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «η πρακτική αυτή είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε καλόπιστους ασφαλισμένους που προσδοκούσαν σε μια μικρή κατά κανόνα συνταξιοδοτική παροχή» τόνισε και πρόσθεσε «Το χειρότερο ήταν ότι οι ασφαλισμένοι λάμβαναν την σχετική ειδοποίηση ενώ πλήρωναν επι χρόνια αφού κατέθεταν αίτημα για σύνταξη, δηλαδή μετά από πολλά χρόνια και ενώ πλήρωναν εισφορές επι μακρόν».

Πλέον όπως είπε ο δικηγόρος «με την τροπολογία επιλύεται το συγκεκριμένο ζήτημα και θα λάβουν κανονικά τις συντάξεις τους, μόνο όμως όσοι έχουν αίτηση συνταξιοδότησης, σε εκκρεμότητα κατά τη δημοσίευση του νόμου». Ωστόσο, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως προκύπτει σοβαρό ζήτημα «για όσους το συνταξιοδοτικό αίτημα έχει απορριφθεί παλιότερα, που μένουν εκτός ρύθμισης». Σύμφωνα με τον δικηγόρο «ορθότερο ενδεχομένως θα ήταν να δίνεται η δυνατότητα να επαναχορηγηθεί η σύνταξη και σε όσους έχουν λάβει απορριπτικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις και δεν έχουν λάβει επιστροφή εισφορών από τον τέως ΟΓΑ» κατέληξε ο κ. Τεμπονέρας.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ΕΔΩ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μετάλλαξη: Η ΕΕ κόβει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία - Τι εξετάζεται ανά χώρα