ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή εργασίας: Τι ισχύει για το υπόλοιπο της άδειας του 2020

Αναστολή εργασίας: Τι ισχύει για το υπόλοιπο της άδειας του 2020

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 μπορούν να πάρουν το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή. 

Όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30ή Ιουνίου 2021.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.

Αν ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξήγησε τι ισχύει για την κανονική άδεια για όσους τέθηκαν -ή παραμένουν- σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση της κανονικής άδειάς τους «με την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη, ορίστηκε ότι το σύνολο ή υπόλοιπο της κανονικής άδειας, που δεν πρόλαβε να λάβει ο εργαζόμενος μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως 30-06-2021».

Ο εργατολόγος επισημαίνει ότι «η μεταφορά της άδειας αναψυχής αποτελεί εργοδοτικό δικαίωμα και δεν απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου. Στην περίπτωση μεταφοράς των δικαιούμενων ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας. Το δε επίδομα αδείας προκαταβάλλεται την πρώτη ημέρα λήψης της άδειας αναψυχής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές «φλερτάρουν» με σκληρό lockdown