ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολές Δεκεμβρίου: Δόθηκε παράταση - Πότε πληρώνεται το επίδομα 534 ευρώ

Αναστολές Δεκεμβρίου: Δόθηκε παράταση - Πότε πληρώνεται το επίδομα 534 ευρώ

Αναστολές Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνεται το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους - Πώς υποβάλλονται δηλώσεις. 

Παράταση έως και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου δίνει το υπουργείο Εργασίας στις δηλώσεις αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου.

Η προθεσμία αφορά τόσο τις αρχικές δηλώσεις όσο και τις ορθές επαναλήψεις, από εργοδότες που πλήττονται ή είναι κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και από τους εργαζόμενους παρατείνεται μέχρι και την 05/01/2021.

Ωστόσο, για όσους κλάδους παραμένουν καθ΄όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου κλειστοί, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωτική για όλο το προσωπικό τους.

Όσον αφορά τους κλάδους οι οποίοι άνοιξαν στις 13, 15 ή 18 Δεκεμβρίου, είναι υποχρεωτική η αναστολή των συμβάσεων εργασίας από την 1η έως την 12η, 14η ή 17η Δεκεμβρίου αντίστοιχα, ενώ από την 13η, 15η ή 18η Δεκεμβρίου είναι προαιρετική η αναστολή των συμβάσεων.

Έτσι, στους εν λόγω (επαναλειτουργούντες) κλάδους, μπορούν οι επιχειρήσεις μετά τις παραπάνω ημερομηνίες (επαναλειτουργίας) να βγάλουν σε αναστολή από κανέναν έως όλους τους εργαζομένους τους, όπως ισχύει και για τις πληττόμενες ανοιχτές επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη».

Όσοι εργαζόμενοι είχαν προβεί σε δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr για τον μήνα Νοέμβριο και παρέμειναν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέες δηλώσεις.

Όσον αφορά τις πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων των αναστολών του Δεκεμβρίου, θα γίνουν έως την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Όσοι ήταν σε αναστολή από 1 έως 31 Δεκεμβρίου, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό, δηλ. αποζημίωση 534 ευρώ.

Η αποζημίωση για αναστολές 1 έως 12 Δεκεμβρίου θα ανέλθει στα 213 ευρώ. Για τις αναστολές από 1 έως 14 Δεκεμβρίου, θα ανέλθει στα 249 ευρώ, ενώ για αναστολές από 1 έως 17 Δεκεμβρίου η αποζημίωση θα ανέλθει στα 302 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα έως τις 31, θα καταβληθεί, αναδρομικά, το επίδομα Χριστουγέννων το οποίο αναλογεί σε όσους βγουν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Click away «τέλος» - Κλείνουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - Τι αλλάζει από την Κυριακή