ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έχει προγραμματίσει σχεδόν 43.000 φορολογικούς ελέγχους για το 2021

ΑΑΔΕ: Έχει προγραμματίσει σχεδόν 43.000 φορολογικούς ελέγχους για το 2021
Pixabay

Σχεδόν 43.000 ελέγχους έχει προγραμματίσει για το 2021 η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν η εξέλιξη της πανδημίας θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή το 2021 θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) τουλάχιστον 800 έλεγχοι - έρευνες, 10.720 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 6.000 εμφανείς μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι.

Η κατανομή των ως άνω ελέγχων και ερευνών ανά Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα οριστεί με το σχέδιο δράσης του έτους 2021 που θα εκπονηθεί από τη διεύθυνση προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα, θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή το 2021 θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.