ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Πότε και πόσα θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειωμένα ενοίκια: Πότε και πόσα θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια για τους μήνες: Νοέμβριος 2020 - Ιανουάριος 2021.

Λόγω των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αιτήσεων αποζημίωσης Covid-19 οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει περιμένουν αρκετούς μήνες για να ανακαλύψουν αν ο ενοικιαστής τους ήταν τελικά δικαιούχος και να αποζημιωθούν.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει τους συμψηφισμούς (απώλειας με μελλοντικούς φόρους) με χρηματικές αποζημιώσεις (50% επί της απώλειας) αλλά ακόμα δεν έχουν δει οι ιδιοκτήτες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται τα ποσά. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η πλατφόρμα δέχονταν αιτήσεις μέχρι και το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ πριν από λίγες μέρες έληξε και η προθεσμία για την αποδοχή δήλωσης του μειωμένου μισθώματος από τους ενοικιαστές. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των αιτήσεων. Για όσες εγκριθούν (γιατί θα υπάρχουν και μη έγκυρες αιτήσεις) η εκταμίευση των ποσών θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να χάνουν κάθε μήνα σημαντικό μέρος από τα εισοδήματα τους και ζητούν, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, να επισπευσθεί ο χρόνος των εκκαθαρίσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες και οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Όσοι εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να λάβουν αποζημίωση από το κράτος στα μέσα Ιανουαρίου.
  • Για τα κουρεμένα ενοίκια Δεκεμβρίου, η καταβολή θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου
  • Για τα μειωμένα κατά 100% ενοίκια Ιανουαρίου η καταβολή στους ιδιοκτήτες θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Οι τελικές αποφάσεις - Έτσι θα ανοίξουν τα δημοτικά στις «κόκκινες» περιοχές