ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργάνη - Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Πότε θα δοθεί το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους

Εργάνη - Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Πότε θα δοθεί το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού, αλλά και καταβολής της αναλογίας του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους σε αναστολή που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία».

Την καταβολή στους εργαζόμενους του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» επιδόματος αδείας προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ:

Ειδικότερα προβλέπεται καταβολή στους εργαζόμενους αναλογίας επιδόματος αδείας επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Η αναλογία του επιδόματος αδείας που θα καταβληθεί στους εργαζόμενους, ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ- Εργασία» εντός του έτους 2020, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας προς τους δικαιούχους - εργαζόμενους πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η πληρωμή στους δικαιούχους εργαζόμενους ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα κατόπιν διασταύρωσης με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με το χρονικό διάστημα υπαγωγής εκάστου μισθωτού στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Η αναλογία του επιδόματος αδείας πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.


Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Οι τελικές αποφάσεις - Έτσι θα ανοίξουν τα δημοτικά στις «κόκκινες» περιοχές