ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αξιολόγησης της Ελλάδος από τους θεσμούς

Νέος γύρος αξιολόγησης της Ελλάδος από τους θεσμούς

Ξεκινά σήμερα η ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών για την ελληνική οικονομία, με το βάρος να πέφτει στο τραπεζικό σύστημα, στην προετοιμασία για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Κομισιόν εστιάζει στην αποτελεσματική και κατάλληλη χρήση των πόρων που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει, παρά την επιτευχθείσα πρόοδο.

Κατά τους θεσμούς, τα σημαντικά κεφάλαια που η Ελλάδα δικαιούται να λάβει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και κατάλληλα, μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων τα επόμενα χρόνια, οι δε μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα αποτελέσουν μέρος του επερχόμενου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βασιστούν και να συμπληρώσουν τις προηγούμενες και τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης διαδικασίας επιτήρησης.

Πέραν , του Ταμείου Ανάκαμψης οι θεσμοί θα εστιάσουν:

-Στο νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

-Στο νέο μισθολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο εκτιμάται πως θα ενισχύσει την ικανότητά της ΑΑΔΕ να προσελκύει και να διατηρεί προσωπικό υψηλού επιπέδου.

-Σε δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το σύστημα ενιαίου λογιστικού του Δημοσίου, οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, η επιτάχυνση της εφαρμογής των δημοσίων επενδύσεων και η εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου.

-Στη δημόσια διοίκηση, όπου οι θεσμοί καταγράφουν σταθερή πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επικροτούν την έναρξη μιας ενιαίας διαδικασίας επιλογής για ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε φορείς του δημόσιου τομέα.

-Στην ενέργεια, όπου η έναρξη του μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν λειτουργεί βάσει όσων είχαν προβλεφθεί.

-Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ολοκλήρωση της οποίας έχει πλέον προγραμματιστεί για τα μέσα του 2021.