ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 2+1 κρίσιμες αποφάσεις της 15ωρης διαπραγμάτευσης

Οι 2+1 κρίσιμες αποφάσεις της 15ωρης διαπραγμάτευσης

Ο νέος εθνικός στόχος της Ελλάδα απέκτησε …νούμερο ή για την ακρίβεια ποσοστό: είναι το 120,5%, όπου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το χρέος της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2020.

Από εδώ και στο εξής, όπως παραδέχονται και τα μέλη της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, όλα τα μέτρα που θα ανακοινώνονται και οι πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνονται, θα γίνονται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης αυτού του ποσοστού.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας πιέσθηκαν τόσο πολύ ώστε να δεχθούν «κούρεμα» των δανείων τους, της τάξης του 53,5% ονομαστικά, που στην πραγματικότητα θα φτάσει στο 75%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία «μιλούσε» για 50% και 68% αντίστοιχα.

Μέσα σε μερικές ώρες, όμως, οι όροι μεταβλήθηκαν και μαζί και τα επιτόκια με τα οποία θα γίνει το συγκεκριμένο haircut.

Αλλιώς, η εξίσωση δεν έβγαινε, όπως παραδέχονται κι από την ελληνική αποστολή.

Αυτά ήταν τα δύο κρίσιμα θέματα, που συζητήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της 15ωρης διαπραγμάτευσης.

Και βεβαίως το ζήτημα της «επιτροπείας», που θα επιβληθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλισθεί πως όλα όσα συμφωνήθηκαν, θα υλοποιηθούν κιόλας.

Αυτό το τρίτο σημείο επιχειρείται να υποβαθμιστεί από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό («επιτροπεία»), επιμένοντας ότι στην πραγματικότητα ο έλεγχος που θα ασκείται θα είναι πολύ πιο χαλαρός απ' ό,τι εκτιμάται.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, θα είναι πολύ διαφορετική, όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από τις αρχές Απριλίου πολλά υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί στην Αθήνα.

Αυτή όμως ήταν μια βασική προϋπόθεση για να επέλθει η συμφωνία τα ξημερώματα.

Αλλιώς, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει τα χρήματα της βοήθειας, μαζί με τη συγκατάθεσή του στη χώρα μας…