ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια «πληγώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά

Η ακρίβεια «πληγώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε δυσθεώρητα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ελλάδα οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα τα δύο τελευταία χρόνια.

Τα ίδια αγαθά διατίθενται στη χώρα μας από πολυεθνικές και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις μέχρι και 148% ακριβότερα, σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός αυτό προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και αφορά στη σύγκριση τιμών για 20 κατηγορίες προϊόντων στη χώρα μας, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, το ψωμί του τοστ πωλείται στη χώρα μας 2,25 ευρώ, όταν στην Αγγλία κοστίζει 1,04 ευρώ, στη Γαλλία 2,24 ευρώ και στην Ισπανία 1,57 ευρώ.

Το νωπό γάλα (παστεριωμένο με μειωμένα λιπαρά), οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν έναντι 1,35 ευρώ, όταν για τους υπόλοιπους ευρωπαίους κοστίζει 1 ευρώ.

Τα "πρωτεία" της ακρίβειας καταλαμβάνει η χώρα μας τόσο στο καφέ φίλτρου όσο και στα απορρυπαντικά πλυντηρίου.

Πιο αναλυτικά, ο καφές φίλτρου στην Ελλάδα πωλείται 4,28 ευρώ, στην Γαλλία 2,65 ευρώ, στην Ισπανία 3,64 ευρώ και στην Αγγλία 3,87 ευρώ.

Τα ελληνικά νοικοκυριά αγοράζουν τα απορρυπαντικά πλυντηρίου με μέση τιμή 8,62 ευρώ, τα γαλλικά με 7,58 ευρώ και τα αγγλικά 8,29 ευρώ.

Το αλεύρι κοστίζει στην πατρίδα μας ακριβότερα κατά 102% σε σύγκριση με την Ισπανία, ωστόσο είναι φθηνότερο σε σχέση με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τιμή του αραβοσιτέλαιου στην ελληνική αγορά είναι υψηλότερη κατά 23,9% σε σχέση με την ισπανική, ενώ ακριβότερο κατά 21,7% είναι και το μεταλλικό νερό.

Οξύμωρο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι αν και η χώρα μας διαθέτει πλήθος πορτοκαλιών, ο χυμός του συγκεκριμένου φρούτου κοστίζει εδώ 1,62 ευρώ ενώ στην Αγγλία 1,45 ευρώ.

Παράλληλα, τα αναψυκτική τύπου cola πωλούνται στην Ελλάδα 1,27 ευρώ ενώ στην Γαλλία με 1,10 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στα ελληνικά ράφια κοστίζουν φθηνότερα μήλα, πατάτες, κρεμμύδια, το κοτόπουλο, τα μακαρόνια, η σοκολάτα, τα χαρτιά υγείας και απορρυπαντικά πιάτων.

Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος του ίδιου καλαθιού για τη χώρα μας είναι 41,78 ευρώ, στη Γαλλία 49,62 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 48,81 ευρώ και στην Ισπανία 42,35 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι χωρίς τον ΦΠΑ, η Ελλάδα είναι ακόμη φθηνότερη, γεγονός που δείχνει την μεγάλη επιβάρυνση των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές.