ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: «Βροχή» οι αιτήσεις - Ο «αλγόριθμος» που θα κρίνει το ύψος της

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: «Βροχή» οι αιτήσεις - Ο «αλγόριθμος» που θα κρίνει το ύψος της

Σχεδόν 480.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, που συνολικά θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει κανονικά σήμερα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο χθες για ολιγοήμερη παράταση.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «υπάρχουν πράγματι πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων» και τούτο «αξιολογείται» αλλά ταυτόχρονα, κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα να κλείσει η πλατφόρμα γιατί «αν υπάρχει καθυστέρηση, παράταση τότε θα αργήσουμε να μοιραστούμε πόρους στην πραγματική οικονομία».


Αν υπάρχει παράταση «θα είναι ολιγοήμερη» είπε ο υπουργός. Όπως εξήγησε μόνο όταν θα κλείσει η πλατφόρμα θα είναι εφικτή η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο για τους περισσότερους δικαιούχους.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ευρέως αποδεκτό ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο που μοίρασε χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς έως τώρα έχουν δοθεί 4.5 δισ. ευρώ στις πλητόμμενες και στις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις.

Πριν αρχίσουν οι δικαιούχοι να βλέπουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, το οποίο δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από τον προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό θα το επιστρέψει με ετήσιο επιτόκιο 7,4% σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά δίνοντας περίοδο χάριτος τουλάχιστον για όλο το 2021.

Στους δικαιούχους και αυτού του κύκλου 5 περιλαμβάνονται ατομικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και δεν έχουν προσωπικό. Ακόμη εντάσσονται και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με επίσημη έναρξη εργασιών έως 31.10.2020 και αφορά σε περίπου 400.000 δικαιούχους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι κάθε μορφής επιχειρήσεις στους δικαιούχους είναι να καταγράφουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, πτώση τζίρου σε βάση τετράμηνου, Σεπτέμβριος έως Δεκέμβριος του 2020 τουλάχιστον ίση με 20%. Τα στοιχεία για τον έλεγχο του ποσοστού μείωσης του τζίρου προκύπτουν από την ενημέρωση των εσόδων που απαιτείται στην πλατφόρμα τα έσοδα μου στο aade.gr/mybusinesssupport.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κουρευτεί το 50% των κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις με τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά όπως υπογράμμισε αυτό θα εξεταστεί αργότερα αφού όσοι ωφελήθηκαν θα κληθούν να επιστρέψουν το κρατικό δάνειο από το 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα της αγοράς προανήγγειλε ο Μητσοτάκης- «Έχουμε την ασφάλεια για χαλάρωση μέτρων»