ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλαμβάνει δράση η «Ομάδα Δράσης» άμεσα

Αναλαμβάνει δράση η «Ομάδα Δράσης» άμεσα

Ιδιαιτέρως αναβαθμισμένος αναμένεται ότι θα είναι από εδώ και στο εξής ο ρόλος της ειδικής «Ομάδας Δράσης», γνωστής και ως taskforce, υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω της θα στηριχθεί και θα φτιαχτεί ένα μεγάλο κομμάτι του εποπτικού μηχανισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης από την τρόικα των πιστωτών της χώρας.

Για την ακρίβεια, όπως πληροφορούμαστε, θα ενεργοποιηθεί το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει απευθείας πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ή απόντος του ιδίου, ο πιο άμεσος συνεργάτης του, θα μπορεί, αν το θέλει, να συνομιλεί απευθείας με τον κ. Λουκά Παπαδήμο και αργότερα με όποιον τον διαδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο.

Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό γραφείο στήνεται ένας ειδικός μηχανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς την «Ομάδα Δράσης», υπό την έννοια ότι θα αναλαμβάνει να της παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, στην εκτέλεση του έργου της και να της διασφαλίζει κάθε δυνατή παροχή.

Οι πληροφορίες λένε ότι την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ο αμεσότερος συνεργάτης του κ. Παπαδήμου, που είναι ο οικονομικός του σύμβουλος κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Η ομάδα αυτή έχει αρχίσει ήδη να συγκροτείται και θα έχει τον χαρακτήρα της «άμεσης παρέμβασης».

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες της επιτροπείας, αυτές θα «μοιράζονται» ανά υπουργείο ή ανά οργανισμό, ενώ από την πλευρά της τρόικας αναλαμβάνεται η δέσμευση για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε τεχνικό επίπεδο προς την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, ετοιμάζεται ολόκληρη παρέμβαση στο κομμάτι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με την έλευση Γάλλων ειδικών (κι ενδεχομένως και Γερμανών), που θα αναλάβουν να αναμορφώσουν το όλο σύστημα.

Κι όλα αυτά κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.