ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown - Καταστήματα: Πώς θα λειτουργούν σε κόκκινες, κίτρινες περιοχές - Τι ισχύει για την Αττική

Lockdown - Καταστήματα: Πώς θα λειτουργούν σε κόκκινες, κίτρινες περιοχές - Τι ισχύει για την Αττική

Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα από το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου, οπότε και τίθενται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. 

Όπως είπε κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, κατέστησαν αναγκαία την επιβολή νέων περιορισμών.

Ως προς τις «κίτρινες» περιοχές, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις περιοχές, προστίθεται η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, με τους υπάρχοντες κανόνες για τα επιτρεπόμενα άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Αττική, τα καταστήματα θα λειτουργούν με δύο τρόπους:

- Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away

- Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα χαρτο- βιβλιοπωλεία, όπου θα εφαρμόζεται η μέθοδος του Click Inside, κατόπιν ραντεβού με τους ιδιοκτήτες.

Πώς θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, κουρεία και άλλα

Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, δηλαδή τα κομμωτήρια, κουρεία, στις μανικιούρ - πεντικιούρ, στις υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών στα ΚΤΕΟ και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ (εκτός περιοχών επαυξημένου κινδύνου, δηλαδή και στην Αττική) θα λειτουργούν μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια.

Το ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει ως έχει, και εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός μετακίνησης από τις 9 το βράδυ ως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι έτοιμη να διευκολύνει τους επιχειρηματίες για διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, για click inside ή click away.

Ο υπουργός, ανακοινώνοντας τα μέτρα, δήλωσε: «Πριν από δυο εβδομάδες είχαμε πει ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται, και παρά το ότι δεν υπήρξαν μεγάλες παραβιάσεις των μέτρων, η αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους δημιούργησε ανησυχία οπότε και η Αττική περνάει στη ζώνη αυξημένου κινδύνου και μας υποχρεώνει στη λήψη επιπλέον μέτρων. Ανά πάσα στιγμή, όταν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, είτε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, θα αλλάξουν και τα μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα της επιδημίας». Ο ίδιος ζήτησε, στη συνέχεια, από όλους, να σεβαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα. «Είμαστε λίγο πριν το τέλος είμαστε κουρασμένοι, αλλά είμαστε και στην καρδιά του χειμώνα και επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί» είπε.

Οι κανόνες για το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα


Πρόεδρος ΕΣΕΕ: «Πλήγμα για το εμπόριο τα νέα μέτρα»

Σε δήλωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των μέτρων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αναφέρει:

«Είναι γεγονός πως οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει «εκπτώσεις» σε αυτό το ζήτημα. Ρωτάμε όμως καλόπιστα, ως πολίτες της χώρας που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το επιχειρηματικό αλλά και για το κοινό συμφέρον: Θα κάνουμε αυτοί τη φορά, όλοι μας, πολιτεία και κοινωνία, φορείς και κόμματα, την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας για την τήρηση και την επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων; Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που αναλογεί στον καθένα μας για να έλθει πιο σύντομα η μέρα που θα συναντιόμαστε ξανά ελεύθερα στους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια μας; Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης. Η ΕΣΕΕ και το σύνολο του εμπορικού κόσμου αυτό θα συνεχίσει να κάνει και από την ερχόμενη Δευτέρα, ακόμη και αν το αντίκρισμα στο ταμείο είναι πενιχρό. Χωρίς να ξεχνάμε ότι χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους. Και θα φροντίζουμε καθημερινά να το θυμίζουμε στους συναρμόδιους υπουργούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Χωρίζεται ξανά στα δύο η Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ροή Ειδήσεων