ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Ποιες οφειλές «παγώνουν» - Οι κερδισμένοι των φορολογικών ελαφρύνσεων

Κορονοϊός: Ποιες οφειλές «παγώνουν» - Οι κερδισμένοι των φορολογικών ελαφρύνσεων
InTime

Συνολικούς φόρους ύψους 3,98 δις. ευρώ θα πρέπει να έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα Κυριακή. Τι ισχύει με τέλη κυκλοφορίας, αυξήσης αποδοχών και τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν ηλεκτρονικά έως σήμερα την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2020. Το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 423 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών να καταβάλουν την 7η δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπολογίζεται σε 745 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.)

Εν τω μεταξύ οφειλές, οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και αφορούν σε δόση ή δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία «παγώνουν».

Οι δόσεις που «παγώνουν» θα μεταφερθούν για πληρωμή στο τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους που έχουν είναι σε αναστολή συμβάσεων.

Τέλη κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε για πολλές πληρωμές, όπως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που πήρε παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μηδενικά θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο τα οποία εχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όπως είχε ανακοινωθεί η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξηθούν σε καμία περίπτωση τα Τέλη Κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα εξαιτίας της ανόδου των εκπομπών CO2 που προκαλεί το νέο πρότυπο μέτρησης μειώνοντας τις τιμές χρέωσης και αντίστοιχα αυξάνοντας όρια των εκπομπών που αλλάζουν οι συντελεστές χρέωσης.

Αυξάνονται οι αποδοχές

Σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Εξαιτίας των αλλαγών τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι μειωμένα.

Σημαντικό όφελος θα έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% ενώ για φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μηδενίζεται.

Στους κερδισμένους και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020 και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επίσης μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2021. Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κορονοχρέη: Tην άνοιξη η απόφαση

Την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το παράθυρο μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 120, με τον Υπέρ μιας νέας ρύθμισης οφειλών έχουν ταχθεί και τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς εκτιμούν πως δεν είναι ασύμβατη με την κουλτούρα των πληρωμών μια διευκόλυνση στην εξόφληση των οφειλών μετά την πανδημία.

Πάντως για την επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο φαίνεται ότι μεταφέρονται οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση των χρεών τα πανδημίας, όταν θα υπάρχει μια μεγαλύτερη βεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και το αποτύπωμά της στην οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.