ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβεβαιότητα για τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες

Αβεβαιότητα για τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες

Δεν έχει ξεκαθαρίσει προς το παρόν, τουλάχιστον απόλυτα και 100%, η τύχη που θα έχουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Μολονότι από το υπουργείο Οικονομικών, το τελευταίο 48ωρο, έχουν δοθεί κάποιες διευκρινήσεις, κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν αυτοί οι τίτλοι θα υποστούν τελικώς τη δοκιμασία του «κουρέματος» ή όχι.

Η βασική αρχή της κυβέρνησης, όπως έχει εκφρασθεί, είναι εν ολίγοις ότι «ουδείς θα αδικηθεί».

Αυτό όμως δεν δείχνει να καθησυχάζει τους κατόχους αυτών των ομολόγων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες μιας ζωής σε τίτλους του ελληνικού κράτους και τώρα βλέπουν την περιουσία τους να τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται καθησυχαστικός, αλλά και οι δικές του δηλώσεις δεν ρίχνουν άπλετο φως στις τελικές προθέσεις, σχετικά με το θέμα.

Το πιθανότερο δε, είναι ότι για το επόμενο 2μηνο – 3μηνο, αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπάρχει, αν και από πολλές πλευρές, ακούγονται «φωνές» κατά του κουρέματος των συγκεκριμένων ομολόγων.

Ενδεικτική είναι η τελευταία σχετικά παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά κατά μιας τέτοιας εξέλιξης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση κάθε σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος.

Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει κατά καιρούς, on και off the record, και άλλοι τραπεζίτες, όμως, στο τέλος της ημέρας δεν θα είναι τελικά αυτοί που θα αποφασίσουν για την τύχη αυτών των ομολόγων που είναι μεν ειδικής κατηγορίας, αλλά δεν είναι και λίγα.