ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου - Έρχονται αλλαγές τον Φεβρουάριο

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου - Έρχονται αλλαγές τον Φεβρουάριο

Επίδομα 534 ευρώ: Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η αναλογία  του δώρου Χριστουγέννων, οι αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου και τις αποζημίωσεις ειδικού σκοπού - Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στις αναστολές Φεβρουαρίου - Πώς υπολογίζεται. 

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πληρώνεται στους δικαιούχους το επίδομα των 534 ευρώ για τις αναστολές Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου. Διαφορετικά το επίδομα θα δοθεί αναλογικά, 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Επιπλέον, την Πέμπτη θα πηρωθούν και οι εργαζόμενοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» καθώς και εργαζόμενοι της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Αναλυτικά, την Πέμπτη 04/02/2021 θα καταβληθούν:

1) Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.

2) Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας – Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για
τον Δεκέμβριο 2020.

3) Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία»

4) Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Δύο αλλαγές στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αναστολές εργασίας του Φεβρουαρίου, που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ.

Οι δύο αλλαγές

1. Ειδικά για τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07 ευρώ έναντι 18,7 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30 ημέρες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 ημέρες και όχι 30.

Αυτό σημαίνει πως η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

2. Για τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονική προθεσμία 5 ημερών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Συνεπώς οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από σήμερα έως και την Παρασκευή (05/02), εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (01-28/02) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πιο κοντά από ποτέ το ολικό lockdown στην Αττική - Οι φόβοι και οι εισηγήσεις των ειδικών

Ροή Ειδήσεων