ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες για το νέο πακέτο βοήθειας

Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες για το νέο πακέτο βοήθειας

Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες, που έχουν να κάνουν με τα λεφτά που θα εισπράξει η χώρα μας από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των τελευταίων ημερών.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ακριβή συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σ' αυτή την προσπάθεια.

Τελικώς, θα περιορισθεί σε μόλις 13 από τα 130 δισ. ευρώ, κι αυτά με το …ζόρι.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση και η συνεχής πίεση του βασικού εταίρου του ΔΝΤ, δηλαδή της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί κι αυτή η συμμετοχή, ενώ κανείς δεν θα ήθελε να σκεφθεί τι θα γίνονταν στην περίπτωση που στη θέση του επικεφαλής του οργανισμού δεν ήταν η Ευρωπαία κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά κάποιος τρίτος.

Η δεύτερη κρίσιμη λεπτομέρεια, που έχει να κάνει με τη δεύτερη σύμβαση, αυτή τη φορά, είναι ευχάριστη κι έχει να κάνει με το συνολικό ποσό το οποίο θα εισρεύσει τελικώς στην Ελλάδα κατά τους προσεχείς μήνες. Θα είναι μεν 130 δισ. ευρώ, όπως είναι η βασική συμφωνία, αλλά θα «πλαισιώνεται» κι από ένα ποσό της τάξης των περίπου 30 δισ. ευρώ, το οποίο είναι η «ουρά» από το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Αρχικώς, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτό το ποσό θα χαθεί, αφού πριν ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο άρχισε να «τρέχει» το δεύτερο.

Φαίνεται όμως πως οι πιστωτές μας είχαν άλλες, καλύτερες, διαθέσεις, αυτή τη φορά και εμμέσως τα λεφτά αυτά θα φτάσουν τελικώς στη χώρα μας.

Το θέμα, βεβαίως, είναι να αξιοποιηθούν κιόλας με το σωστό τρόπο…