ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγωμα» επιταγών: Αυτήν την εβδομάδα η ψήφιση της ρύθμισης - Αναδρομική η ισχύς της

«Πάγωμα» επιταγών: Αυτήν την εβδομάδα η ψήφιση της ρύθμισης - Αναδρομική η ισχύς της
ΙΝΤΙΜΕ

Αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστεί η ρύθμιση για τι «πάγωμα» κατά 75 ημέρες των επιταγών και θα έχει αναδρομική ισχύ.

Όσες επιταγές εμφανιστούν από τις 2 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τις επιταγές που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στο συγκεκριμένο μέτρο εντάσσονται τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν. Σε αυτές εντάσσονται επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι.

2. Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν τζίρο μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

3. Νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Στην ρύθμιση δεν θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, που λειτουργούν αλλά πλήττονται από την πανδημία και έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται έως 40%.

- Στον «πάγο» για ακόμη 45 ημέρες: Επιταγές που είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλέπεται η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Οι κομιστές εκτός από πάγωμα των επιταγών κατά 75 ημέρες θα δικαιούνται και παράταση για την πληρωμή του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα οι κομιστές:

- Εάν έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31 Μαίου 2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31η Ιανουαρίου 2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η Ιανουαρίου 2021 και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

- Εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον Πύργο: Σπαραγμός για την 34χρονη Ελένη - Δεν πρόλαβε να αγκαλιάσει το μωράκι της