ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δάνεια Λογοθέτη, η χρυσοτόκος όρνιθα και το κυοφορούμενο deal στις ΑΠΕ

Τα δάνεια Λογοθέτη, η χρυσοτόκος όρνιθα και το κυοφορούμενο deal στις ΑΠΕ

Το Newsbomb.gr εγκαινιάζει σήμερα τη στήλη «Over the Counter», θέλοντας να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Πειραιώς, τα δάνεια Λογοθέτη και η Fortress

Πριν από το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς, των μη εξυπηρετούμενων δανείων εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η στήλη πληροφορείται πως η Houlihan Lokey, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλους της Πειραιώς, έχει ήδη διερευνήσει το ενδιαφέρον τεσσάρων μεγάλων βρετανικών funds. Δύο, εκ των οποίων, θεωρείται πως μπορεί να υποβάλλουν προσφορές για το σύνολο των δανείων.

Σύμφωνα με πηγές που είναι πολύ καλά πληροφορημένες το αμερικανικό private equity fund Fortress Investment Group, του οποίου ηγείται ο ελληνικής καταγωγής Ντιν Ντακόλιας (Constantine “Dean” Dakolias) και το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον επενδυτικό τραπεζίτη Σάμι Δαυίδ, δεν πρόκειται να κατέβει στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των εν λόγω δανείων. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν ενδιαφέρον και μπόλικο παρασκήνιο, ωστόσο σε αυτό θα αναφερθούμε εν ευθέτω χρόνω.

Η χρυσοτόκος όρνιθα του Συνεγγυητικού

Κάποιοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν δει την εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ως ευκαιρία για να προσκομίσουν προσωπικά οφέλη. Δεν το λέει η στήλη. Το υποστηρίζουν οι ίδιοι οι χρηματιστές, που προ ημερών έλαβαν μια προκαταρκτική πρόταση για την πιθανή μορφή που θα μπορεί να έχει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεγγυητικού στο μέλλον. Η εν λόγω πρόταση – που απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας – από τους χρηματιστές, προέβλεπε τη συμμετοχή τριών στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ΔΣ του Συνεγγυητικού. Σήμερα, το μόνο μέλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που μετέχει στη Διοίκηση του Συνεγγυητικού είναι η πρόεδρος της. Γιατί ξαφνικά τέτοιο ενδιαφέρον για τα διοικητικά του Συνεγγυητικού από πλευράς μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Διότι τα μέλη του ΔΣ του Συνεγγυητικού δεν πληρώνονται ανά συνεδρίαση, αλλά έχουν μηνιαίες απολαβές. Αλλά οι χρηματιστές δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Ήδη διαμήνυσαν αρμοδίως πως το Συνεγγυητικό θα πρέπει να συνεχίσει να διοικείται από αυτούς που έχουν βάλλει τα δικά τους λεφτά σε αυτό και έχουν κάθε λόγο να το προστατεύουν. Στη βάση αυτή ζήτησαν αναλογική εκπροσώπηση στο ΔΣ του φορέα με πάνω από τρία μέλη.

Ανακλήθηκε τραπεζική άδεια 53 ετών

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο , αλλά προ κάποιων εβδομάδων ανακλήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του υποκαταστήματος της Bank of America National Association στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα είχε παρουσία 53 ετών στη χώρα μας. Για την ιστορία, ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1967 και ενώ είχε προηγηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και είχε επιβληθεί δικτατορία.

Στις 19 Οκτωβρίου 2020 η Bank of America National Association υπέβαλε αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος της, ζητώντας να ορισθεί η διευθύντρια του υποκαταστήματος, Σοφία Κωνσταντινίδου, ως αντίκλητος και αρμόδιο φυσικό πρόσωπο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων και την οργάνωση και τήρηση ασφαλούς αρχείου στην Ελλάδα.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 2020 ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά όλων των τραπεζικών εργασιών, των πελατών, των αρχείων και του προσωπικού στο νέο υποκατάστημα Bank of America Europe Designated Activity Company, ξανά με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για υποκατάστημα που άνοιξε η Bank of America Merrill Lynch International Designated Activity Company, με έδρα την Ιρλανδία στη χώρα μας, αφού πρώτα έλαβε την έγκριση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ψήνεται διεθνές deal στις ΑΠΕ

Η στήλη πληροφορείται πως μεγάλη κατασκευαστική ελληνική εταιρεία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- μη εισηγμένη- , βρίσκεται υπό την πολιορκία ισραηλινών επιχειρηματικών συμφερόντων. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πόσο κοντά βρίσκεται το deal, είναι σαφές πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα στελέχη της ισραηλινής εταιρείας έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου μόλις προ ημερών και περιμένουν να επιτραπούν οι πτήσεις για να επισκεφτούν τη χώρα μας. Προσεχώς λοιπόν εξελίξεις …

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.