ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ινδός μνηστήρας της Αegean Baltic, η έκπληξη του ΟΛΘ και τα συρτάρια της Νίκης

Ο Ινδός μνηστήρας της Αegean Baltic, η έκπληξη του ΟΛΘ και τα συρτάρια της Νίκης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Ινδός της Αegean Baltic

Η Νότια Ασία θα συναντήσει σύντομα το ελληνικό banking. Η στήλη πληροφορείται πως Ινδός μεγιστάνας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Αegean Baltic Bank (AB Bank) και πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ενδεχομένως το deal να κλείσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Το πιστωτικό ίδρυμα που από το 2002 επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά διαρκούς ανόδου, με τιμονιέρη τον πολύπειρο τραπεζίτη στο ship finance, Θεόδωρο Αφθονίδη.

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για την είσοδο του Ινδού επενδυτή στην Αegean Baltic Bank θα τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Παρά την οικονομική επιφάνεια του επενδυτή η έγκριση της τραπεζικής εποπτικής αρχής δεν είναι απλή υπόθεση. Ειδικά η Διοίκηση της Αegean Baltic Bank το γνωρίζει αυτό, καθώς η ΤτΕ έχει ήδη «τρέψει σε φυγή» έναν μεγάλο επενδυτή της.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τον Ιούνιο του 2019 είχαν υπογραφεί συμφωνίες αγοραπωλησίας για το 90% των μετοχών της Αegean Baltic Bank μεταξύ των βασικών μετόχων της ως πωλητών και του fund Chenavari Investment Managers (ήδη μετόχου κατά 4% της τράπεζας από τα τέλη του 2017), ως αγοραστή. Η συμφωνία αυτή όμως δεν προχώρησε διότι η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούσε διαρκώς χαρτιά, διευκρινήσεις και διατυπώσεις από τη Chenavari Investment Managers, με αποτέλεσμα να παρέλθει ο χρόνος, να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω της πανδημίας και το fund να αποσυρθεί. Για την ιστορία του πράγματος η Αegean Baltic Bank δεν έλαβε ποτέ οποιαδήποτε απάντηση από την ΤτΕ, είτε απορριπτική είτε θετική…

Σε κάθε περίπτωση, η στήλη θα σας ενημερώσει για το όνομα του Ινδού επενδυτή και για το ύψος της συμφωνίας όταν το νερό μπει στο αυλάκι…

O Ιβάν, η προβλήτα 6 και οι μνηστήρες

Γίνονται πράγματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Από τη μία η ενίσχυση του Ιβαν Σαββίδη, που πλέον έγινε το απόλυτο αφεντικό με ποσοστό 45% και από την άλλη η κατάθεση των προσφορών -αύριο Παρασκευή- για την προβλήτα 6 φέρνουν τον ΟΛΘ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όπως πληροφορείται η στήλη, στις προσφορές δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις από την πλευρά των συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδιαφέρον αλλά και τα λεφτά είναι πολλά και όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, μια και στα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού είναι και η δημιουργία “dry ports” ακόμα και εκτός Ελλάδος.

Τα συρτάρια της Νίκης

Στα… συρτάρια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, στον έκτο όροφο της οδού Νίκης, βρίσκεται όπως πληροφορείται η στήλη η -κατά τα άλλα πλήρως εμπεριστατωμένη- πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία Bad Bank. Η κυβέρνηση δείχνει να παίζει… κατενάτσιο με το θέμα, περιμένοντας να τρέξουν οι εξελίξεις, να προχωρήσει ο Ηρακλής ΙΙ και έτσι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να πάρει το δρόμο του χωρίς να σπάσουν αυγά. Βέβαια, το θέμα είναι αν ο Ηρακλής ΙΙ αρκεί για να καλύψει και τα κορονοδάνεια, που στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πόσα είναι. Γιατί αν δεν αρκεί, μπορεί να ξανανοίξουν τα… συρτάρια.

Η εξυγίανση της Βαράγκης

Tη δικάσιμο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει πετύχει με τους πιστωτές της αναμένει η Διοίκηση της Βαράγκης Α.Β.Ε.Π.Ε. Για όσους δεν το θυμούνται να υπενθυμίσουμε πως η αρχική δίκη το Νοέμβριο είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση, η εταιρεία τελεί υπό προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της, παραμένοντας έτσι ασφαλής για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά το νέο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας το οποίο έχει τη στήριξη του νέου επενδυτή Μάριου Κυριακού, και το οποίο προβλέπει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Βαράγκης στην Varangis Furniture & Interiors AE. Στη βάση αυτή, η στήλη πληροφορείται πως η κυπριακή εταιρεία Vericon Professional Services Ltd, συμφερόντων του Μάριου Κυριάκου, κατέβαλε προσφάτως στην Varangis Furniture & Interiors AE συνολικά 250.494,52 ευρώ ως δεύτερη καταβολή μετοχικού κεφαλαίου και 99.470,48 ευρώ για την εξόφληση δύο μεγάλων προμηθευτών της. Μετά την συναλλαγή αυτή, έχουν συνολικά καταβληθεί τα 600.000 ευρώ από το 1 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Varangis Furniture.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.