ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε logistics hub διεθνών προδιαγραφών μετατρέπεται ο ΟΛΘ

Σε logistics hub διεθνών προδιαγραφών μετατρέπεται ο ΟΛΘ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Να μετατραπεί σε ένα logistics hub διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα εξυπηρετεί συνδυασμένες μεταφορές για ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, επιδιώκει ο ΟΛΘ πραγματοποιώντας επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η επέκταση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία “dry ports” σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία αλλά και η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας είναι στα άμεσα σχέδια της νέας διοίκησης του ΟΛΘ.

Ακριβώς αυτές οι αναπτυξιακές προοπτικές και η σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι ο λόγος που ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε να επενδύσει έτι περαιτέρω στον ΟΛΘ. Έτσι, ο επιχειρηματίας συμφώνησε με τη γερμανική εταιρεία Deutsche Invest Equity Partners ώστε να αποκτήσει το ποσοστό της, αυξάνοντας τη συμμετοχή της εταιρείας του στο 45% του συνόλου των μετοχών του ΟΛΘ.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εφόσον πάρει το «πράσινο φως» αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες καθιστά τον ομογενή επιχειρηματία «απόλυτο αφεντικό» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η επέκταση του Προβλήτα 6

Η επιχειρηματική συμφωνία που ανακοίνωσε ο Ιβάν Σαββίδης έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για τον ΟΛΘ καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα που θα αναβαθμίσουν άρδην την εικόνα, τη στρατηγική σημασία αλλά και τις προοπτικές του λιμανιού.

Το πρώτο από αυτά είναι ο διαγωνισμός για την επέκταση του Προβλήτα 6, ένα έργο προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός απροόπτου, αύριο Παρασκευή θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση του έργου έχουν περάσει έξι σχήματα και συγκεκριμένα οι EIFFAGE-ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ROVER MARITIME SL- Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-VITTADELLO, ARCHIRODON, ΑΒΑΞ-ΕΤΕRMAR. A.E. -NV BESIX, και ACCIONA CONSTRUCCION.

Μένει να φανεί ποια από αυτά θα καταθέσουν εν τέλει προσφορά ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υποδοχής, τεχνικού και οικονομικού ελέγχου ώστε να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του ΟΛΘ, η διαδικασία κατασκευής αναμένεται να διαρκέσει 36 περίπου μήνες από τη στιγμή της συμβασιοποίησης και μόλις ολοκληρωθεί ο ΟΛΘ θα περάσει σε άλλο επίπεδο. Και αυτό γιατί πλέον ο Προβλήτας 6 θα μπορεί να εξυπηρετει και Ultra Large Container Vessels, χωρητικότητας έως και 24.000 Container Units μετατρέποντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κέντρο (hub) για κύριες γραμμές ναυσιπλοϊας.

Dry ports και συνδυασμένες μεταφορές

Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται απόλυτα με τη δημιουργία των λεγόμενων “dry ports” δηλαδή κέντρων logistics με απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση σε γειτονικές χώρες. Ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργεί το πρώτο εξ’ αυτών στη Σόφια με απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, ενώ προτεραιότητα της διοίκησης του ΟΛΘ είναι να φτιαχθούν άλλα δύο, σε Ρουμανία και Σερβία.

Η επένδυση αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, μετατρέποντας το λιμάνι τη Θεσσαλονίκης σε θαλάσσια πύλη για ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη. Εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, στρατηγικός στόχος της ΟΛΘ ΑΕ είναι μέσω του λιμανιού και των dry ports να μετατραπεί σε ένα logistics hub για ολόκληρη την περιοχή.

Ενδιαφέρον και για τα περιφερειακά λιμάνια

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, η ΟΛΘ ΑΕ σχεδιάζει την επέκτασή της και σε άλλα, περιφερειακά λιμάνια, καθώς μετέχει στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τους λιμένες της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. Οι εν λόγω διαγωνισμοί βρίσκονται στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς έχει λήξει η υποβολή των δικαιολογητικών για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπουλης, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και λήγει και αυτή της Ηγουμενίτσας.

Στόχος της ΟΛΘ είναι να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα που θα πάρει τον έλεγχο των λιμανιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και να πραγματοποιήσει επενδύσεις αντίστοιχες με αυτές της Θεσσαλονίκης. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι στην περίπτωση αυτή το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον ως προς τους αναδόχους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόσω ολοταχώς παρά την πανδημία

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΛΘ, η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει σαφές σύνθημα επιτάχυνσης των διαδικασιών και των επενδύσεων παρά την πανδημία η οποία αντικειμενικά έχει επηρεάσει τα πάντα. Έτσι, όπως αναφέρουν, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ των κινήσεων περιλαμβάνονται η δημιουργία θυγατρικής στη Βουλγαρία η συνδρομή στις συνδέσεις του λιμανιού με το εθνικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, η δημιουργία του πρώτου dry port από ελληνικό λιμάνι αλλά και οι νέες παρεχόμενες υπηρεσίες που έρχονται.