ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στον Μάρτιο στην Κομισιόν η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα στον Μάρτιο στην Κομισιόν η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
INTIME

Εντός του Μαρτίου θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική πρόταση της Ελλάδος για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό απεκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως μοναδική ευκαιρία επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να κινητοποιηθούν πρόσθετοι ιδιωτικοί πόροι για να παραχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

«Συζητάμε με την Επιτροπή το μείγμα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Κάνουμε αξιολόγηση του κόστους», είπε ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθαρίζοντας πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς μετά τα χρήματα θα χαθούν.

Να σημειωθεί πως επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

Τα έργα ξεκινούν από το επόμενο διάστημα, δεδομένης της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι του επομένου έτους, πριν την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.