ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των επομένων εβδομάδων αποκρυσταλλώνεται η επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων

Εντός των επομένων εβδομάδων αποκρυσταλλώνεται η επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων
INTIME

Το πλαίσιο του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών συζητείται ήδη με τους θεσμούς και θα εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, με υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα όρια της ενίσχυσης και τα κριτήρια ένταξης δικαιούχων.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πως το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης πάγιων δαπανών θα έχει χαρακτήρα επιδότησης και θα στηρίξει πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα εντός του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν συνεχεία θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα. Η δε υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ .

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο-, λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και απασχολούν εργαζόμενους.