ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mytilineos: Διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, αξιολογεί επενδυτικές ευκαιρίες

Mytilineos: Διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, αξιολογεί επενδυτικές ευκαιρίες
INTIME

Τη δυνατότητα η Mytilineos να αξιοποιήσει κάθε επενδυτική ευκαιρία χάρη στην ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει και την ευχέρεια να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο κ. Μυτιληναίος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για την εταιρεία με τις «επενδυτικές μηχανές να δουλεύουν σε υψηλές ταχύτητες...», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στα έργα που αναπτύσσει η εταιρεία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκτιμώντας μάλιστα ότι μέχρι το 2030 θα έχει θέσει σε λειτουργία ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 3.000 MW (Μεγαβάτ). Πιο άμεσα, στην επόμενη τριετία, η εταιρεία θα λειτουργεί αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW.

Η Mytilineos χθες, νωρίτερα το πρωί, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 με την εταιρεία να πετυχαίνει τον στόχο που είχε θέσει ο επικεφαλής της για επιδόσεις ανάλογες με εκείνες της χρονιάς-ρεκόρ του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 129 εκατ. έναντι 145 εκατ. ευρώ το 2019.

Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως πέτυχε να απορροφήσει τους κραδασμούς της πανδημίας. O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1,899 δισ. έναντι 2,256 δισ. ευρώ τo 2019, σημειώνοντας μείωση 16% που οφείλεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και στη χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας και Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών δέχθηκε ερωτήσεις αναφορικά με τις προθέσεις της εταιρείας με αφορμή τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Οπως είπε, η ΛΑΡΚΟ είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, και αναφερόμενος στα όσα γράφονται για τις ευκαιρίες εσόδων που μπορεί να προσφέρει με την παραγωγή προϊόντων για την αποθήκευση ενέργειας, υπογράμμισε: «Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο και όχι κοβάλτιο...», υπαινισσόμενος την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων. Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αρκέστηκε στο να πει πως η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Από τις ερωτήσεις των αναλυτών δεν έλειπε και το θέμα των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με τη ΔΕΗ για τη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου της Αλουμίνιο της Ελλάδος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης είπε ότι αυτές είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης και δήλωσε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εφαρμογή του Target Model (μοντέλο στόχος), υποστήριξε ότι σε όλες τις χώρες όταν πρωτοεφαρμόστηκε χρειάστηκε λίγος χρόνος για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών που το συνοδεύουν. Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως οι συγκεκριμένες αγορές ευνοούν τους καθετοποιημένους ομίλους.