ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Kάθε χρόνο ο εφιάλτης των φορολογουμένων είναι τα τεκμήρια διαβίωσης και το πώς οι φορολογούμενοι θα τα καλύψουν για να μην πληρώσουν άδικα μεγάλο χρηματικά ποσά στην Εφορία.

Σε λίγους μήνες θα κληθούμε να υποβάλουμε τις φορολογικές δηλώσεις για
τα εισοδήματα του 2020. Φέτος, η αγωνία των φορολογουμένων είναι ακόμη πιο έντονη κ κυρίως για τους εργαζόμενους σε αναστολή αλλά και τους επιχειρηματίες καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» των τεκμηρίων εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν στο TAXISnet και η έναρξη της υποβολής συνήθως γίνεται την Άνοιξη.

Σημαντικές αλλαγές θα δούνε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι κυρίως με μεσαία εισοδήματα, αφού σε ποσοστό οι μειώσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι μεγαλύτερες για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 19.000 ευρώ, καθώς και για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλος κίνδυνος από τα τεκμήρια απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

«Δεν εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία» είχε ξεκαθαρίσει πριν λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφορικά με το κατά πόσο εξετάζεται το «πάγωμα» στα τεκμήρια διαβίωσης ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο. «Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον οικονομικό σύμβουλο και πρώην εκπρόσωπο Τύπου Εφοριακών κ. Γιάννη Χατζησαλάτα για να μας ενημερώσει για το ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

«Το 2020 ήταν η χρονιά της πανδημίας, ήταν η χρονιά που άφησε την οικονομία βαριά "πληγωμένη", ήταν η χρονιά που το σύνολο σχεδόν των πολιτών είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά» είπε ο κ. Χατζησαλάτας.

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κάθε χρόνο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μα βάσει ενός μεγαλύτερου ποσού, του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο είναι το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομικό σύμβουλο «εν όψη της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το μεγάλο πρόβλημα του σκληρού και άδικου μέτρου των τεκμηρίων» τόνισε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μειωμένα εισοδήματα που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στην επιβολή φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα αλλά είναι και η σκληρή συνέπεια, ευπαθείς ομάδες να είναι πλέον εκτός κοινωνικών επιδομάτων» υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζησαλάτας μα εξηγεί αναλυτικά πώς επιβάλλονται τα τεκμήρια για φέτος.

Τα φετινά τεκμήρια έχουν αναφορά στα εισοδήματα του 2020 και επιβάλλονται με τον ακόλουθο τρόπο:

1. Τεκμήριο αγοράς:

Αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών μεγάλης αξίας, ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών – πισινών, χορήγηση δανείων -δωρεών – γονικών παροχών , μετοχών

2. Τεκμήριο διαβίωσης αθροιστικά:

Α. Οικογενειακή κατάσταση:

  • 3.000 ευρώ άγαμος, 5.000 ευρώ οικογενειακό

Β. Κατοικία:

  • έως 80 τ.μ. 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • 81τ.μ. έως 120 τ.μ. 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • 121τ.μ. έως 200 τ.μ. 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • 201τ.μ. έως 300 τ.μ. 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • 301τ.μ. και πάνω 400 ευρώ ανά τ.μ.
  • Προσαύξηση: 40% (αντικειμενική αξία από 2.500 ευρώ έως 4.999 ευρώ)
  • 70% (αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ)
  • Βοηθητικοί χώροι: 40€ ανά τ.μ.
  • Μονοκατοικία : + 20%
  • Δευτερεύουσα κατοικία : - 50%

Γ. Ε. Ι.Χ. :

Έως 1.200 κ.ε. 4.000€

1.201 κ.ε. έως 2.000 κ.ε. + 600€ ανά 100 κ.ε.

2.001 κ.ε. έως 3.000 κ.ε. + 900€ ανά 100 κ.ε.

3.001 κ.ε. και πάνω + 1.200€ ανά 100 κ.ε.

Μείωση λόγω παλαιότητας :

30% 5 έως 10 έτη και 50% πάνω από 10 έτη και απαλλαγή στα αναπηρικά με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%

Όπως τονίζει ο κ. Χατζησαλάτας «είναι λοιπόν ανάγκη όσο ποτέ ξανά να υπάρξει τουλάχιστον «πάγωμα» των τεκμηρίων για φέτος και σοβαρή συζήτηση για την πλήρη κατάργησή τους» κατέληξε ο εφοριακός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Εισήγηση για σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική