ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την προστασία της ΕΕ η λούντζα και το λουκάνικο Πιτσιλιάς

Υπό την προστασία της ΕΕ η λούντζα και το λουκάνικο Πιτσιλιάς
AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης των κυπριακών προϊόντων «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» και «Λούντζα Πιτσιλιάς» στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ). Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στα 1.510 διατροφικά προϊόντα που ήδη χαίρουν προστασίας στην ΕΕ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν χοιρινού κρέατος, που προέρχεται από την περιοχή της Πιτσιλιάς.

Η «Λούντζα Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν κρέατος, το οποίο παρασκευάζεται από χοιρινό φιλέτο.

Οι διαδικασίες αλάτισης, παραμονής στο κρασί, προσθήκης μπαχαρικών και ανάμειξης του κρέατος αποτελούν σημαντικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα λουκάνικα παρασκευάζονται από το ίδιο μείγμα και έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η τεχνογνωσία παραγωγής παραμένει αμετάβλητη, μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παραγωγών της Πιτσιλιάς.

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Οι ονομασίες προϊόντων μπορούν να συνοδεύονται από «γεωγραφική ένδειξη» (ΓΕ) εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται. Η αναγνώριση των ΓΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

Τα υπό εξέταση προϊόντα ή τα προϊόντα στα οποία έχει χορηγηθεί αναγνώριση ΓΕ περιλαμβάνονται σε μητρώα προϊόντων ποιότητας. Στα ως άνω μητρώα περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τις γεωγραφικές προδιαγραφές και τις προδιαγραφές προϊόντος για κάθε προϊόν.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αναγνωρίζονται ως διανοητική ιδιοκτησία και διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών.