ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Δεν έχει άλλες δόσεις, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία

Βάιντμαν: Δεν έχει άλλες δόσεις, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία

Η εκταμίευση περαιτέρω δόσεων της οικονομικής βοήθειας εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα και τους στόχους που έχουν τεθεί για τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

«Εν τέλει, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα. Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα εκταμιευθούν περαιτέρω δόσεις εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας», ανάφερε ο Βάιντμαν, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση των G20 στην Πόλη του Μεξικού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20 βρίσκεται ο μηχανισμός της ευρωζώνης για τον περιορισμό της κρίσης χρέους αλλά και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια αυτή.

Ο επικεφαλής της Bundesbank επιβεβαίωσε τη γερμανική συνεισφορά, υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι για όλα τα μέλη του ΔΝΤ και όχι μόνο για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Τόνισε παράλληλα ότι είναι ζωτικής σημασίας αυτή η διαδικασία να μην παραβιάζει το νομικό πλαίσιο της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, η οποία απαγορεύει την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να γίνει 'όχημα' χρηματοδότησης των κυβερνητικών ελλειμμάτων», τόνισε ο κ. Βάιντμαν, συμπληρώνοντας πως η κρίση «δεν μπορεί να επιλυθεί με συνεχή χρηματοδότηση».