ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση του G20 να γεμίσουν τα ευρωπαϊκά ταμεία

Πίεση του G20 να γεμίσουν τα ευρωπαϊκά ταμεία

Τις ασφυκτικές πιέσεις των χωρών του «G20» που συνεδριάζουν σήμερα στο Μεξικό, αναμένεται να δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 1 & 2 Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία αλλά και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επαναλάβουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον κ. Σόιμπλε και στους Ευρωπαίους ομολόγους του το αίτημα για αύξηση της «δύναμης πυρός» των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.

Εκτιμάται επίσης ότι θα καυτηριάσουν την εμμονή του Βερολίνου να προστατεύει -μέσω των αυστηρών πολιτικών που επιβάλλει στην Ελλάδα και στους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ- την τσέπη των Γερμανών, καθώς και των Γάλλων, των Ολλανδών και των Φινλανδών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι κυβερνήσεις σε Ουάσιγκτον, Πεκίνο και Τόκιο δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνδράμουν περαιτέρω, μέχρις ότου τουλάχιστον δουν περισσότερες απτές κινήσεις από τους ίδιους τους Ευρωπαίους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, διατείνεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να στηρίξει η ίδια τους δικούς της μηχανισμούς προστασίας, μήνυμα που συμμερίζονται η Κίνα και η Ιαπωνία. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ζητήσουν από την πλευρά τους έμπρακτη στήριξη από το «G20», με νέα κεφάλαια προς το ΔΝΤ, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, προσφάτως παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει του οποίου οι πόροι του ΔΝΤ αυξάνονται κατά 500 δισ. δολάρια. Η ΕΕ δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει 200 δισ. δολάρια.