ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια και νέος πτωχευτικός στο επίκεντρο της Επιτροπής Οικονομικών της  Βουλής

«Κόκκινα» δάνεια και νέος πτωχευτικός στο επίκεντρο της Επιτροπής Οικονομικών της  Βουλής
INTIME

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα βρεθούν σήμερα στις 10 το πρωί στο επίκεντρο συζήτησης που θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής.

Στην Επιτροπή θα τοποθετηθούν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο πρόεδρος της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις Τάσος Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την ειδική αυτή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εστιάζοντας στην πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία «bad bank», την οποία είναι και ο μοναδικός πολιτικός φορέας που την υποστηρίζει.

Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός αναμένεται να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» έχει αποδειχθεί πιο συμφέρον και αποτελεσματικό σε σχέση με την εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού που προτείνει η ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Ηρακλής» περιόρισε το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών κατά 32 δισ. ευρώ, μέσω κρατικών εγγυήσεων που αγγίζουν μόλις τα 12 δισ. ευρώ και χωρίς να οδηγήσει σε «οικονομική αιμορραγία» τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σημερινής συζήτησης θα αφορά στις απόψεις των ομιλητών για τα δάνεια που τελούν σε αναστολής καταβολής δόσεων και τα οποία ανέρχονται σε 21 δισ. ευρώ .