ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα 120 ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα 120 ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
INTIME

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν αναρριχηθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ακολουθώντας την κίνηση των υπολοίπων χρεογράφων της ζώνης του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ έχει περιορίσει τις αγορές ομολόγων στη βάση του προγράμματος πανδημικής στήριξης (PEPP).

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 0,924%, κινούμενη 2,67% υψηλότερα σε σχέση με την παρελθούσα Παρασκευή. Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 1,17%, όταν προ εβδομάδος ήταν στο 1%.

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πως η ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία των ελληνικών χρεογράφων, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads το 2021.

Κατά τους ίδιους, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ φέτος στη βάση του προγράμματος πανδημικής στήριξης, εάν έκανε πλήρη χρήση του φακέλου ή 14 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων εάν διατηρούσε πιο αργό ρυθμό αγορών.

Δεν είναι τυχαίο πως εκτιμούν ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί από 25% στα τέλη του 2020, σε 40% έως το τέλος του 2021.