ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γρήγορη» απόφαση για το ESM θέλει ο Μπαρουέν

«Γρήγορη» απόφαση για το ESM θέλει ο Μπαρουέν

Απόφαση ενίσχυσης του «τείχους προστασίας» για την αντιμετώπιση χρέους στην ευρωζώνη «το ταχύτερο» θέλει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν.

«Συμφωνώ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εντός του Μαρτίου, είναι καλό», είπε ο Μπαρουέν, ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γερμανός ομόλογός του στη σύνοδο της G20, προσθέτοντας ότι «το ταχύτερο θα ήταν το καλύτερο».

Ο Σόιμπλε είπε το Σάββατο και χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως τα τέλη του Μαρτίου την δυνατότητα να αποφασίσει για το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου κοινού ταμείου για την χρηματοδότηση χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να δανειστούν από τις χρηματαγορές.

Ο Μπαρουέν επανέλαβε ότι η Γαλλία υποστηρίζει πως τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που θα εισφέρουν τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ, πρέπει να είναι όσο πιο ισχυρά είναι δυνατόν.

«Τι υπηρετεί ένα τείχος προστασίας, ποιος είναι ο σκοπός του; Να προσφέρει αποτροπή. Γιατί η Γαλλία υποστηρίζει ότι αυτό το τείχος προστασίας πρέπει να είναι όσο υψηλότερο είναι δυνατόν; Διότι θεωρεί ότι η αποτροπή πρέπει να είναι όσο πιο αποτελεσματική είναι δυνατόν», εξήγησε. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι πόροι, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, «τόσο λιγότερες επιθέσεις» θα γίνουν.

«Το θέμα δεν είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα, αν πρέπει να μεγεθύνουμε το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας έπειτα από την αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ ή το αντίστροφο. Είναι να προχωρήσουμε με τον ίδιο βηματισμό, παράλληλα, και για τα δύο αυτά θέματα», κατέληξε ο Μπαρουέν.