ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα βάρη φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες - Δοκιμασία για πολίτες και ΑΑΔΕ

Πρόσθετα βάρη φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες - Δοκιμασία για πολίτες και ΑΑΔΕ
INTIME

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκρυσταλλωθούν μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο ανατροπών στο φορολογικό τοπίο, καθώς θα επηρεάσουν περίπου 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές οι οποίες θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, αγοραπωλησίες) θα πάρουν την ανηφόρα, ενώ και το τεκμήριο της κατοικίας θα φουσκώσει.

Παράλληλα, πολλοί φορολογούμενοι θα δουν να αποκλείονται από κοινωνικά επιδόματα (π.χ. κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και ενδεχομένως να χάσουν την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επειδή με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα μεγαλώσει η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι το τί θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Για να «ελεγχθούν» οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογουμένους από την αύξηση που θα επέλθει στις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα φέρουν ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, αλλά περισσότερους φόρους σε όσους κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα.

Ωστόσο, στο ιδιαίτερο περιβάλλον που έχει προκαλέσει η πανδημία, η βεβαίωση των φόρων ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση δεν συνεπάγεται και την είσπραξη τους. Είναι ενδεικτικό πως η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων από την ακίνητη περιουσία υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα τετραετίας το 2020.

Στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πως το 2020 μόλις 7 στα 10 ευρώ του φόρου ακίνητης περιουσίας εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν στην ώρα τους 1,6 δισ. ευρώ, έναντι συνολικά οφειλόμενου φόρου 2,2 δισ. ευρώ. Το 2019 είχαν εισπραχθεί εμπρόθεσμα 1,9 δισ. ευρώ, το 2018 περίπου 2,3 δισ. ευρώ και το 2017 είχαν εισπραχθεί στην ώρα τους 2,35 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.