ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα – Τι προβλέπει ειδικό πόρισμα

Τι αλλάζει στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα – Τι προβλέπει ειδικό πόρισμα

Εντός πλαισίου βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ, την οποία συντονίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Η ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει τη σύνταξη πορίσματος προτάσεων για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθενείας e-ΕΦΚΑ θα στείλει εντός των ημερών στον κ. Τσακλόγλου τις προτάσεις της.

Το εν λόγω πόρισμα θα επικεντρώνεται στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα, ήτοι στο επίδομα ασθένειας, στο επίδομα εργατικού ατυχήματος, στο επίδομα μητρότητας, στα έξοδα κηδείας, στις παροχές κατασκηνώσεων και στις λοιπές παροχές.

Συγκεκριμένα, θα αναλύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η έκταση της κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων και η διαδικασία χορήγησης των παροχών.

Δεδομένου ότι το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ, εξετάζει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση ανά ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα.

Παράλληλα, ανανεώνεται από σήμερα 1η Μαρτίου 2021 και για ένα έτος, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που ήταν ασφαλιστικά ικανοί στις 29 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή κατά το χρόνο που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές σε είδος ανανεώνεται για όλους τους ασφαλισμένους ετησίως την 1η Μαρτίου κάθε έτους και για ένα δωδεκάμηνο.

Η ανανέωση προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο της ανανέωσης έτος.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, και να επηρεάζει τη δυνατότητα των πολιτών να εργαστούν ή να ξεκινήσουν μία νέα επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα σε είδος.

Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν εξασφαλίσει για την πλειονότητα των ασφαλισμένων την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών ή και τη διευκόλυνση στην εξόφληση τους.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ανανεώνει την ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων που ήταν ασφαλιστικά ικανοί κατά την έναρξη της πανδημίας, και συγκεκριμένα την 29η.2.2020, πριν την τελευταία ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, χωρίς να εξετάζονται οι λοιπές χρονικές προϋποθέσεις.